2015 m. lapkričio 4 d., trečiadienis

Dar apie pėstininkų kovos mašinas

O mes jų dar nenusipirkom, jei nepastebėjote.

Prasidėjo tradicinis šaršalas, kas protegavo ką, kas ką spaudė ir tt ir pan. O gal čia gudri schema - pirkom pirkom iš vokiečių, kol jie mum artileriją metalo laužo kaina pardavė, o tada jau persigavojam. Nebars gi vokiečiai, jie gi geri, va pabėgelius myli, kaimuose su neonaciais apgyvendina, ir taip gražiai visus integruoja. Bet mes ne apie vokiečių gerumą kalbam.

Kalbam apie pėstininkų kovos mašinas

Dabar jau iki lapkričio pagalvosim.

KAM paskelbė sąrašą, kas yra svarstoma:

Eil. Nr.
GAMINTOJO VALSTYBĖ
BENDROVĖ
PKM PAVADINIMAS
1.
Suomija
Patria
PATRIA UT 30 MK2
2.
Vokietija
ARTEC
BOXER RCT 30/LANCE 30/40CTAS
3.
Italija
Iveco/Oto Melara, Iveco Defence Vehicle
SUPERAV UT 30 MK2
4.
Prancūzija
NEXTER
VBCI T25/T40
5.
Šveicarija
General Dynamics European Land Systems
PIRANHA III+/5 UT 30 MK2
6.
JAV, Kanada
General Dynamics Land Systems
LAV III 6.0  KONGSBERG MCT30
7.
Turkija
Otokar
ARMA MIZRAK-30
8.
Turkija
FNSS
PARS E30

Eil. Nr.
GAMINTOJO VALSTYBĖ
BENDROVĖ
BOKŠTELIO PAVADINIMAS
1.
Izraelis
Elbit Systems
UT 30 MK1/MK2
2.
Didžioji Britanija
Lockheed Martin
40 CTAS

Pasvarstykime ir mes:

Pradėti galime kad ir nuo bokštelių. Ir iš karto pabaigti, nes kad ir ką nepirktumėm, pirksim gatavą produkciją, ne atskirai bokštus ir važiuokles. Visų pirma tai nieks net nevykdo kažkokių testinių šaudymų - tie Boxerių bandymai ten tokie pusiau neaiškūs, kartais rašoma, kad nieks jų nekvietė, patys atsibastė na bet čia nesuprasi.
Bokštai aktualūs, kai yra gatavų važiuoklių, remontuojamos technikos, techninis personalas, tada galima kažką konstruot, modernizuot, derint. O mum nėra nei laiko, nei vietos, nei noro - pirkism gatavas pėstininkų kovos mašinas.
Elbit su Lokhead Martin out.

1. Suomių Patria mano favoritas kol kas

Kroatų patria su 30 mm pabūklų. Kažkas panašsu pagal KAM lentelę (nuotrauka iš http://www.moddb.com/members/stepkevonserbien/images/patria-amv-with-30mm-gun-croatian-ground-forces)
Patrios privalumai, kad jinai pigesnė, nei koknkurentai, todėl yra mėgstama kariuomenių, kurios pinigai nepertekę, bet visgi nori geros technikos.
 
2. Boxeris. Jau kalbėta apie juos, kol kas ryškiai spaudos favoritas šiame pirkime.

3. Iveco Super AV
(Vikipedijos nuotrauka)  Jei pirktų Lietuva, bokštas būtų su 30 mm pabūklu.

Naujas gaminys, kol kas niekas nenaudoja, brazilai planuoja versiją pirkti, italų armijai irgi siūlė, bet kol kas neaišku. Realiai Iveco galėtų išpildyti užsakymą, bet nemanau, kad verta būt pirmiem priimantiem naują techniką, plius gali kaina būti nelabai nes reikia gi atsiimti R&D išlaidas. Nelabai realus variantas.

4. Nexter VBCI
(Vikipedijos nuotrauka)
Čia jau geresnis variantas - kainą pusė velnio (3,5 mln Eur pagal vikipediją). Spėjų kad T40 reiškia 40 mm pabūklą, tokių atveju tai būtų patobulinta ekspotinė versija VBCI2. Bet kokiu atveju, šarvuotis išbandytas Malyje smaugiant visokius ten tuarėgus. Bokštai GIAT industries pagaminti, taigi ne tokie standartiniai kaip Hitfist'ai, bet neatrodo problemiška technika. 

5-6 ir naujas dar neįtrauktas pasiūlymas iš JAV (Stryker greičiausiai)

LAV 25 (vikipedijos nuotrauka)
Tiek LAV tiek Stryker yra tolimesnė Šveicariško MOWAG Piranha evoliucija. Visi jie kažkiek skirtingi, bet bazinė komponotė kai ratai 8 - panaši. Piranijos, LAV ir Strykeriai yra gerai išplėtota giminė, kurioje jau daugiau mažiau išlygintos visos raukšlės. Amerikietiškus šarvuočius kažin ar pirksim - ten reikia kongreso palaiminimų, dar ten visokių derybų. Mes ne nuosaikieji sukileliai (nuosaikieji Alahu akbar surekia ne daugiau 3 kartu per vieną ataką, čia jei kartais neskiriat nuosaikių nuo paprastų), kad gautumėm ginklų greitąja tvarka, taigi reiktų laukti. Tokiu atveju šveicariški šarvuočiai realiau.

7. Otokar Arma

(nuotrauka iš http://www.favcars.com/photos-otokar-arma-8x8-2010-69536) Be 30 mm pabūklo.
Skaityti viską prie SuperAV. Irgi tik atsirado, irgi nieks nenupirko.

8. FNSS PARS

(Nuotrauka iš http://www.fnss.com.tr/en/corporate/about-us/our-history)
Turkai tokius priėmė į ginkluotę lyg tai, bet nesimato kad būtų kažkokio kiekio rimtesnio. Malaizija naudoja ir pati gamina pagal licenzijas.

9. Lenkijos gamintojo pasiūlymas - t.y Rosomak, t.y. ta pati Patria, tik lenkų gamybos.

Taip kad tokia pasiūlą.

Ir kas realiai atrodo:

Nieks nepirks gaminių kurių dar nieks nepirko anksčiau - atkrenta Super AV ir ARMA
JAV produkcija bus užsiknisimas su kongresu ir dar ten atsiras visokių kliuvinių - LAV ir Stryker atkrenta, kaip juos ta neaiški asociacija nereklamuotų.
Rosomako lenkai gal jau nebeparduos - po pasiūlymo pateikimo endekai valdžion atėjo, dar sugalvosim paskui su jais Vilnių apsiginti. 
FNSS PARS - kažin. Turkų kaina gera, bet kol pagamins, kol pristatys, o ir šiaip, nėra ko sultono Erdogano remt. 
Lieka numylėtasis Boxeris, Patria, Piranija ir VBCI. Speju kad šveicarai kokiu nors keistu būdu sugebės pasiūlyt prastą kainą, prancūzai neatitiks pagal techninius reikalavimus, suomiai ir taip užtektinai pinigų turi ir laimės vistiek Boxer.

10 komentarų:

  1. Gerai pastebėjai įrašo pradžioj:"... tradicinis šaršalas".

    Išleist 650 mln eurų pėsčiųjų karietoms ?!? Visai neseniai buvau lyg ir už. Bet paskutintu metu suvokiau, kad tie pinigai, skirti trečiaeiliams krašto reikalams savo sumoje atliktų kur kas didesnį vaidmenį Lietuvos stiprinimui, jei būtų panaudoti čia gyvenančių piliečių fizinės, psichinės sveikatos reikalams ir priklausomybių prevencijoms (tau turbūt nereikia pasakot, kad patirties šiais klausymais turiu ne iš konspektais paremtų diplomų).

    O kas liečia pavojus vietinėms žemėms, tai amerikosiškai orientuoti litovcai žaidžia pagal senus karo scenarijus: karietos, pabūklai, apkasai, vadavietės, garnizonai...
    Remiantis mano šaltiniais, Vokietijoje uždrausta skelbi info apie užplūdusių atvykelių daromus nusikaltimus. Vietose, kur nusėdo 'skrudinti", vagystės ir prievartavimai viršija visas žinomas normas. Bręsta normali pilietinė priešprieša. Čia aš tik apie Vokietiją, beje.
    EU mastu vyksta tikra naujo pobūdžio okupacija. Kam dašilo tai - tyli, kiti apsimeta dundukais, treti tiki žiniasklaida.

    Lietuvai ne karietų naujų reikia, o naujai mąstančių ir kitaip nei visi veikiančių (savi)saugos centrų, valdomų ir prižiūrimų ne negrų, o vietinės visuomenės narių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kolega, aš ne orakulas, bet pasaulio pokyčius nujaučiu... Linkėjimai nuo pabėgusio čigono su AK-74U.
      Ir toliau stimuliuok Lietuvai svetimus užpirkimus.

      Panaikinti
    2. AKS-74U jei jau tiksliai.
      Nu visi turim kažką stimuliot, pats gali stimuliot načnykus ir degalines kur alum prekiauja.

      Panaikinti
    3. Būtų mano valia, bet kokią prekybą alkaluodais ribočiau masiškai - degalines, "načnykus", babulių landynes.
      Ryti, aš ne tik degradas, bet ir žmogus ;)

      Panaikinti
    4. Ryti, yra kaip yra. Aš, alkoholikas, matau mūsų Tėvynės dabartį ir bėdas vienaip. Tu esi laisvas nuo mano bėdų, bet tapai vergu kitiems.
      Tokis gyvenimas.
      (Alius man kažkada pasisakė, kai buvau blaivus - Robke, kartais net blaivinykams verta išgert).

      Panaikinti
    5. Ir dar, kolega, negaliojančius senų komentarų likučius vertėtų ištrint - netvarka kokia tai. (po lean.lt organizuotų tobulėjimosi kursų tapau jautrus bardakui)

      Panaikinti
    6. Mano blogas autoritarinis, ne tik autorinis, tai ir laikau jį kaip noriu. Nereik man čia nei LEAN nei TOC. Nemokyk tu manes kaip man gyvent, ir kam vergaut - aš vergas tik savo požiūriui, kuris nepriklauso niekam.
      Nori Lean diegti - rašyk komentus gražiai o ne bezdėk čia 20 eilučių.

      Panaikinti
    7. Chuij tu, o ne autoritarinis - natūra tavo per švelni radikalizmui. Ačiū bent jau už tai, kad bandai degraduot mano keliu, kolega.
      Suprantu, kuruot miegančią APK.net svetainę nuobodu, tai ir užsivedi nuo tokių retų tavo tinklaraščio lankytojų/pizdabolų kaip aš.
      Ir aplamai tu bręsti, o aš senstu. Tik aš iki šiol užsiimu tikra Karine kraštotyra, o tu realizuojiesi sostinėje. Tau tuščia, o aš turiu naują ratą žmonių, kuriems nepochuij Lietuvos praeitis.
      Taip, aš, kaip ir tu, darbo dienomis, užkaltas pareigybėmis, aš, kaip ir tu rūpinuosi finansiniais įsipareigojimais, aš, kaip ir tu darau viską, kas būdinga statistiniam LT piliečiui. Ir tik laisvalaikiu aš darau ką noriu - ir tam aš turiu visas galimybes, ko nepasakysi apie kaimiečius sostinėje.

      Panaikinti
    8. Po vakarykščo "Skylės" koncerto mano dūšia rami: maniau, kad pastara grupe domisi tik seno raugo alternatyvščikai. Bet kai pamačiau pilną salę adekvačių klausytojų (kai kurie šeimomis atėjo) suvokiau, kad mano mieste viskas gerai.
      Kaip galiu bėgt iš čia, emigruot Vilniun ar Donbasan ? Čia mano šaknys, čia mano Dievai, čia mano žmonės.
      Ryti, jei kas ne taip - atleiska. O pats spjauk į tą sostinę, ne ten tavo vieta.


      Pagarbiai
      Robkė-vienuolis

      Panaikinti