2015 m. rugsėjo 21 d., pirmadienis

Boxerių skandalas

Ir čia ne kokius triusikus pasirinkti klausimas, o rimtas karinis reikalas.
Žinantiems turbūt aišku, apie kokius čia "Boxerius" - apie Lietuvos kariuomenės numatomas pirkti pėstininkų kovos mašinas (PKM).

Kas nežinot - va nuotrauka (čia vokiška vėrsija, mum siūlo geresnes, su 30 mm pabūklu)


Pagal seną gerą tradicija, kai tik kariuomenė ką nors perka, prasideda skandalas
http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/amziaus-derybos-del-boxer-ko-is-tiesu-norejo-generolas-v-tutkus.d?id=69042840
(Neklikinkit, kas nemėgstat skandalų, Delfi ar Saldžiūno)

Skandalo sudėtis paprasta - ex kariuomenės vadas sukėlė šaršalą, kad perkamos per brangios PKM ir paskui bus šikna su jų aptarnavimu, todėl reik pirkt kitas (ne 100 proc aišku kokias, bet lyg tai amerikiečiu "Stryker"). Jis pats gal (o gal ir ne) turi kažkokiu babkinių sąsajų su tuo aptarnavimo reikalu bet čia jau šalia temos.

Straipsnių velnias gyvas, visi komentuoja - politikai, generolai, tokie pat visokie žinovai kaip aš. Bet jei jiem galima, galima ir man, o ko gi ne. Tai tokius esminius punktus matau šitam reikale.

Visų pirma ar Lietuvai reikia PKM?
Čia be abejo taip - mechanizuoti pėstininkai būtų esminis greito reagavimo elementas, o tokio lygio moderni ratinė šarvuota technika galėtų ne tik juos transportuoti, bet ir remti mūšio lauke. Pirkimo poreikis yra labai paprastas ir logiškas.

Ar Boxeriai yra per brangūs?
Mano nuomone - taip. Kaip jum atrodo, kodėl jų nieks nenaudoja be vokiečių ir olandų, kurie jau primerkė į juos tiek pinigų, kad nebeskaičiuoja gal ir patys, o prancūzai ir britai pasiplovė iš Boxer programos jos eigoje. Tikrai ne dėl prastumo technikos, nes kol kas kokybinių bėdų tokių, kad eitų per spaudą nesigirdėjo.
Pagal tinklalapį (nežinau kiek ten informacija kokybiška - sutarčių paskaityt neišsitrauksi)
http://www.army-guide.com/eng/product240.html
Vieneto kaina vokiečiam ir olandam 2006 metais kažkur 3,2 mln. USD. Kažkur 4 mln dabartiniais pinigais, bet jie pirko patys iš saves, neaišku kiek valdžia dar dotavo iki pirkimo. Bet tiek pas vokiečius, tiek pas olandus vidutinis unitas ne taip gerai ginkluotas ir modernus, tai manau kad mum vienas kainuos bent 5 mln EUR geriausiu atveju, nes kuo mažiau perki, tuo brangiau moki.
Kiek tai brangu? Na brangu. Mano personal favourite suomiška Patria atseina gerokai pigiau
 http://www.army-guide.com/eng/product1296.html
2012 metais lenkai mokėjo po 3,2 mln USD, bet čia patys susirenka, aišku jau su gera ginkluote ir viskuo, bendrai paėmus kaina mažesnė gana reikšmingai, net ir vertinant tik bendrą tendenciją ir nesigilinant į fintus - ne veltui pasauly jau išpirkta jų jau beveik 2 tūkst, skirtingai nei nepilni 500 boxeriu pas olandus ir vokiečius. Patrijos kokybės klausimas - manau pardavimai kalba patys už save, o ir Afganistane dar kol kas jų i skutus talibai nesudraskė, greičiau atvirkščiai.
Nemanau kad minėtas straipsnyje +30 proc, yra iš piršto laužtas, tik ne dėl aptarnavimo o tiesiog todėl kad boxeriai yra brangūs ir thats it.

Kaip ten su tuo aptarnavimu misijose?
Mano nuomone - non isue. Dar klausimas ar lietuviai kada nors tuos Boxerius į misijas temptūsi - galima technikos susiraguoliuot ir per visokius joint taskus, ypač tokios pakankamai nišinės kaip PKM. Misijos vistiek taikos palaikymo daugumoje (nebent mes slaptai pulsim kažką ir tiesa yra anapus), tai ten aktualiau MRAPai, ir panaši daugiau apsaugos, nei puolimo technika. Afganistane kalnu keliais lietuvių Toyotos jau spraudžiasi o ką ten tokia karvė kaip Boxeris veiks?
Galų gale apie kokius palaikymo darbus kalbame? NATO vis dar veikia, STANAG dar egzistuoja, taigi ventiliai ratų visi vienodi, nemanau kad bendros misijos dirbtuvės nesusitvarkys su Boxeriu, ir jam reiks būtent vokiško saugiklio kuri reiks atskraidint iš Vokietijos su F-16.

Tai ar jie bus nupirkti ar ne?
Bus. Čia per daug primerkta politinio kapitalo. Galima nebent galvoti taip, kad kiek permokėsim už Boxerius (o manau kad permokėsim, už tai ką gausim) atgausim iš vokiečių per sanderį dėl savaeigių artilerijos pabūklų, nes ten lyg ir nusimato gera kaina. Tada viskas kaip ir OK - pakeisim ne tik savo Vietnamo laikų šarvuočius bet ir antro pasaulinio gamybos pabūklus ir gausis kad persiginklavome už padorią kainą. Jei visgi vokiečiai nulups belenkiek ir už haubicas - reiškia nepasisekė. Jei jau nenupirks tai reiks skandalo tokio kad reiks kėdes perstumdyt.

Bendrai nesusisukit į žiniasklaidos malūna apie tai kad PKM yra Wundervaffe ir ten tankam tirta vikšrai vien išgirtus jų turbodyzelius. Tanką PKM gali sunaikint tik raketa (tokia pat kokia paleidžiama iš pėstininkų komplekso) ir 4 km yra jau maksimalus atstumas, tankui gi PKM - riebus taikinys, kurį galima pašauti tiek patranka, tiek raketa, patranka jei reiks - ir kiaurai per kokius garažus ar kaimiečio trobelę. Realiai naikinama technika ir dalykai PKM atveju yra viskas kas skysčiau už jį - šarvuoti transporteriai, transportas ir pagrinde pėstininkų pozicijos. Su tankais reik kovot taktika, raketų sistemom, aviacija ir kitais tankais. Neis PKM i ataką prieš tankus, nes nekažin keli išeis atgal, o ir neturėtų. Jų darbas yra dengt savo pėstininkus mūšio lauke, ką jie ir turės daryt.



4 komentarai:

  1. Žiotis į 100+ technikos vienetų normaliai jų neišbandžius, neturint kadrų, infrastruktūros priežiūrai ir eksplotavimui ? Drąsiai kvaila. Aišku, ne iš savo kišenės perkant valdžiauninkams pox, biudžetas guminis.
    Kas trukdo artimiausiems 5-8 metams paimti 10-20 vienetų ir įvertinti jų kainos/kokybės santykį ? Gal tikrai kaimynystėje gaminami licenziniai "Patria" būt geriau ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai kol tą šimtą per kokius 4 metus pristatys - atsiras ir kadrai, čia maža bėda. Išbandymas irgi nelabai probleminis - aišku kad su boxerio mechanika viskas OK, ir viskas veiks. Babkės yra esmė, o jų pas mus ne pulkai.
      Su tokia technika ilgalaikio testo nepadarysi - nėra nei laiko, nei sąlygų kaip per APK, testuot mūšio lauke, išsirinkai ir pirmyn, nes pinigai čia į priekį eina.
      Aš tai tiekiuosi kad vokiečiai gerą skidką duos nuo haubicų, nes tų musiškių tuoj muziejai pradės kaulyt. Tada viskas susibalansuos ant pinigo. Jei vokietys haubicas paleis po kokius 2,5- 3 mln eur, tai jau ir balansas gaunasi beveik mūsų naudai.

      Panaikinti
    2. Na, po G-36 kaprizų išaiškėjimo praėjo eilė metų. Tas pats galioja ir kitai naujai technikai/įrangai. Štai kodėl aš akcentuoju naujai įsigytos ginkluotės perpratimo svarbą naudotojų lygyje. Expertų išvados ir laboratoriniai naujos technikos bandymai turi savo vietą, bet tai neturi nieko bendro su kasdienine anosios naudojimo praktika.
      Kas liečia haubicas Panzerhaubitze 2000 taip pat bus bėdų - kažkur skaičiau, kad atsarginių dalių šioms platformoms jau seniai nebegamina, todėl ir priedo prie sveikų "samochodkių" duodami trys "donorai" visai logiškas, bet problematiškas niuansas. Kas žino, kur anos mašinos bėda slypi ? Gal starteris, gal pabūklo užtaisymo mechanizmas, gal kuro siurbliukas ? Tris donorus išskers, o toliau kas ?
      Ryti, aš jau santūriai nutylėjau abejotiną pastarojo ginklo vaidmenį LT krašte karo veiksmų atžvilgiu (Turniškių apšaudymą iš Kernavės laikykim hipotetine optimistika).
      Na, bet, tačiau, mums nieko neįtakojant, yra kaip yra. Svarbu, kad durniai mažiau Pasaulio raidą įtakotų.
      Šlovė konservuotiems grybams!

      Panaikinti
    3. Tas atsarginiu dalių nebuvimas tai irgi nulinė problėma - kol vokiečiai turė bent vieną - bus ir dalių. Vokiečiai po šiai dienai kiekvienam mersedeso modeliui naujas dalis gamina, o čia belekiek kainuojanti artilerijos sistema. Vokiečiai dabar dar jom naujus sviedinius konstruoja, o čia pritruks dalių. Pragaras greičiau užšals. Dalim garantuotai duodamos sutrintos mokymuose mašinos, kroatai irgi panašia proporcija gavo - kruva gerų ir kelios dveslenos. Realiai ir tie donorai garantuotai važiuojantys dar, tik su vamzdžiais išpleškintais ar bokštais klibančiais. Su Lietuviška ekploatacija (3 kart per metus pabradėn nuvažiuos 1/3 haubicų) nesutrinsim mes jų ilgai.

      O vaidmuo yra diedelis vien moralei - galėsim latvius pagasdint su jų 2 tankais. O realiai jei isiveis pasienį kokia "naujoji respublika", bus galima toliau nei grado šūvis juos pakankint. Vien ta galimybė daug verta, nes aviacijos mum vistiek neprasišviečia, o net ir turint prarast būt gaila. O ir kai vokiečiai meta jas mum faktiškai pusvelčiui, reik čiupt.

      Panaikinti