2016 m. lapkričio 3 d., ketvirtadienis

Aktyvių veiksmų gairės (Service Pack 2)

Toliau vykdykim gynybos naujienų analizavimą, jį derindami su "Aktyvių veiksmų gairių" peržiūra. Šykart turime ir dar visai šviežią naujieną - Lietuvą pasiekė siunta snaiperio šautuvų „Accuracy International“ AXMC.
(nuotrauka iš www.kam.lt)
Įdomu tik ar spalvą tokią pasirinko - Latte gal ne visai mūsų klimatui tinka, galvos kad mes hipsterių armija, o ir paskui vėl sakys negatyvai, kad mes tik misijom ruošiamės. Įdomu kelis šautuvus įsigijome už 1,3 mln. Eurų. Visas velnias iš tikro detalėse - jeigu su šautuvu yra abiejų kalibrų vamzdžiai, spynos, dėtuvės, pridedant optiką ir jos montavimo dalis ir dar kitus priedus kaina drasiai gali siekti 20-25 tūkst Eur. už vieną. Minima, kad yra kažkoks naktinio matymo prietaisas, o tas gali kaina padvigubinti. Taigi realiai manau įsigyta kokiu 30-40 šautuvų. Na bet čia spėjimas ir bet kokiu atveju ginklai buvo reikalingi, nes snaiperių ginkluotėje šiuo metu dar mišrainė iš apsenusių šautuvų. Pradėjus naujinti DMR (vėliau paaiškės kas tai), laikas naujinti ir snaiperių šautuvus.

Eikime prie gairių
(www.kam.lt nuotrauka)
Ar visi perskaitėt, ar bent paskaitėt? Paskaitykit, tikrai neužgaišit daugiau nei per dieną praslunkiaujat naujienų portaluose. Praeitą kartą baigėm 24 puslapyje ir sustojome ties agresoriaus ginkluotės atpažinimu. Ten ir pratęsim.

 Visą skyrių galima buvo parašyti labai paprastai. Va jum vizualizacija

(nuotrauka iš http://www.dogfightink.com/RifleCustomDecals.html geriausias siluetas kokį radau)

Atiminkit, ką mokė Klintas
 
Daugiau net nelabai reikia norint atpažinti - įsiminkit šitą siluetą - čia AK74, kurio M versija šiuo metu yra pagrindinis Rusijos kariuomenės ginklas, ir to pilnai pakanka, kad pagal ginkluotę iš karto atskirtumėt, kur NATO, o kur ne (pas lenkus tik panašūs, bet lenkus kaip nors kitaip atskirsite kai reiks). Ir spalva priešų ginklų bus panaši kaip paveikslėlyje - juoda. 
Taip kad įsiminkit bruožus - ant vamzdžio galo kompensatorius, taikiklis atskirai ant vamzdžio, juoda "bananinė" dėtuvė, griovys ant buožės šono.

Gairės šiame skyriuje tokios siaurai plačios, jeigu galimas toks dalykas, jos siūlo įsidėmėti tam tikrą ginkluotę. Taigi kokie?

Visų pirma supažindinama su Rusijos kariuomenėje naudojamais pistoletais - naudos tame mažai - nekiek ten tų pistoletų yra, kai jau prieisit prie kareivių tiek, kad matytumėt pas kurį nors pistoletą, ir dar suorastumėmt koks jisai jau suprasit ir be to, kas per kareiviai.

Toliau šautuvai, ir čia jau reikia pasakyt, kad nesistengta visai. Pavaizduotas AK74 su visa jo medine buože, oranžine rankena ir dėtuve. Ukrainoje visie tie žali parazitai gi ne su tokiais vaikščiojo. Reikėjo bent pažiurėt, kuo dabar Rusija ginkluota, mes gi mokom atpažinimo. AK74U irgi daugiau šansų bus pas mūsų pasieničius ir policininkus pamatyt, o ne pas Rusus. Reikėjo tik vienos modelio AK-74M (nuotrauka aukščiau yra jei pamiršot) ir to pilnai pakanka.

Naujos kartos šautuvai AK-12 irgi nei į tvorą nei kur. Jeigu juos kada rusai ir priims į ginkluotę, dažni jie taps ne greičiau kaip per 10 metų, iki to laiko gal ir gaires spėsim perleisti. Daugiau šansų pamatyt Nikonovo stebūklingą šautuvą AN-94, kuri nuo 1994 metų testuoja (šansas panašus kaip miške sutikt mešką) negu AK-12. Kam bereikalinga informacija knygoje, skirtoje išimtinai civiliams.

Kulkosvaidžiai toliau. Nuotraukėlės mažytės. Matosi tikrai, kad ne kareivis visa skyrių rašė.
PKM kulkosvaidis, pagrindinis Rusijos kariuomenės vidutinis kulkosvaidis atrodo taip:
Vaizdo rezultatas pagal užklausą „PKM“

Atskirti lengva iš medinės buožės su kilpa, dažnai žalios šovinių dėžės ar palaidos juostos ir medinės rankenos viršuje.
Gairėse nurodyta, kad nuotraukose PKMS ir nuotraukoje tas pats PKM, šalia kitas uždėtas ant trikojo, kuris jau yra PKMS (S žymi stovą).
Toliau vėl beveik tokio pat kulkosvaidžio nuotrauka ir parašyta kad ten PK GPMG. Kuo skiriasi senesnis PK nuo naujesnio PKM kulkosvaidžio nėra reikalo aiškintis, nes atrodo jie vienodai. PK GPMG tai yra visai atsitiktinis abreviacijų miksas ("Pulemyot Kalashnikova General Purpose Machine Gun).
Suprantu, kad tokį davė Google, bet jis visiškai beprasmis. Kalbant žmoniškai, pamačius bet kokį rusišką kulkosvaidį su šovinių juosta ir didele skyle buožėje, kuris neatrodo belekokio dydžio, jei klaus NATO sakykit kad matėt PKM. Ir visi tikrai jus supras, ar Lietuviai ar ne.

Iš kulkosvaidžių kažkodėl nebuvo paminėtas PKP "Pecheneg". Kodėl - kas ten žino. Ginklas naudojamas Rusijos, išlindes konfliktuose. Atpažinti lengva - kaip PKM tik visas juodas ir su keista rankena viršuje.
Šitie tikrai gali pasirodyti. Įdomu ar NATO kariai juos išskiria į atskirą kategoriją, ar laiko tik PKM modifikacija. Bet kokiu atveju atrodo kitaip ir reikėjo paminėti gairėse.

Toliau vėl - "Rankinis kulkosvaidis RPK-74". O kiti kokie - kojiniai? Atbėga persigandęs žmogelis prie kareivių ir sako "Vyrai, ten krūmuos tupi rusai su rankiniu kulkosvaidžiu". Tai kaip jiem suprast ten PKM, RPK-74 ar koks Kord. Kulkosvaidžiai yra lengvieji (Squad Automatic Weapon), vidutiniai (General Purpose) ir sunkieji (HMG). Jei jau kariuomenė taip skirsto tai ir žmonėm taip sakykim. Taigi tas lengvasis kulkosvaidis RPK-74 ko gero irgi bus iš tikro RPK-74M ir bus visas juodas, o ne su rudai raudonom dalim.
Paminėtas ir "Snaiperinis" šautuvas SVD. Nors SVD visada labiau laikomas taikliojo šaulio ginklu (DMR) aišku snaiperio šautuvas lengviau suprantamas išsireiškimas. Visgi nuotrauka vėl iš anų metų operos - jau kuris laikas bent jau pirmaeiliuose Rusijos daliniuose (o į juos reiktų ir orientuotis) tie šautuvai juodai juodos spalvos - šiais laikais rudai raudona nebemadoje - dabar visi ginklai tactical black.


 Gairėse pateikti spec. pajėgų ginkluotės pavyzdžiai. Gal ir gerai, aišku jie ten nelakstys pakrūmėm tiek, kad leistųsi pamatomi, o tuo labiau nesileis priduodami... Vėl gi vien užmetus akį galima pateikti viską daug paprasčiau - jei matote ginklus su duslintuvais (nes jų vamzdžiai atrodo storio kaip kaimyno audinės duslikas) - čia tikrai ne paprasti šauktiniai ir dinkit nuo jų ko toliau. Aišku praneškit jei bus kam.

Vat kaip ir viskas, su kuo mus supažindimo gairės šaulių ginklų srityje. Kai ko perdaug, kai ko mažai, ko iš tikro mažai, tai pastangų, ypač patyrinėti, kuo gi tie rusai iš tikro ginkluoti.

Kaikuo dar reiktų papildyti. Tai gal ir ne visai lengvieji ginklai, bet kai jau toliau kalbama bus apie bombas, raketas ir pan. tokių ginklų nepaminėjimas gairėse atrodo keistas.

Visų pirma sunkieji kulkosvaidžiai (stambaus kalibro, HMG angliškai). Du realiausi variantai - NSV ir Kord

Kadangi jie yra vienas kito versija, nėra reikalo gilinti į skirtumus. Įdentifikuti lengviausia pagal dydį - ilgis pora metrų.

Taip pat jie abu atrodo kaip dėžė su ilgu vamzdžiu ir buože, kuri yra kilpa ant pagalio pamauta. Dažnai sumontuotas optinis taikiklis. Jeigu kur pastebėsit ir reiks informuoti būtinai sakykit, kad matėt "sunkųjį kulkosvaidį" "HMG" "Fifty" ar "Twelve point seven". Visa tai reiškia tą patį ir jus supras. Šiuos ginklus reikia atsiminti nes jų šūvio galimybės visai kitos nei kokio "pečenego", ir kulkos viską kas šarvuota mažiau nei "Boxeris" pramuša labai puikiai.

Ir kita kategorija, kuri irgi bus neišvengiamai naudojama, ypač fiksuotose pozicijose yra automatiniai granatsvaidžiai. Irgi yra du modeliai - AGS-17 ir AGS-30

Irgi reiktų atsiminti nes serijomis šaudantis 30 mm. kalibro granatvaidis ne koks karinko Makarovas ir padaroma žala yra labai didelė. Dėl gana kompaktiško dydžio juos galima įkišti daug kur, beto jie montuojami ant visureigių Tigr ir, ko gero, kitos technikos. Atskirti nesunku - vamzdis trumpas ir storas, korpusas - stačiakampė dėžė, šone prisegta didelė apvali, dažniausiai žalia, dėžė granatų juostai. Pavadinimų nesimokykit, atsiminkit, kad tai "automatinis granatvaidis" visomis kalbomis.

Apie šaunamus ginklus šiam kartui tiek, gal dar grįšime toliau eidami per gaires. Šioje vietoje manau tikrai kažkas pažiūrėjo aplaidžiai ir ne iš tos pusės. Kitą kartą pratęsim toliau.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą