2017 m. sausio 29 d., sekmadienis

Naujas JAV armijos ginklas

Šį kartą gynyba. Yra naujiena ginkluotės srityje pasaulyje (daugiau aišku JAV, nors kalbant apie ginklus, abu terminai sulyginami). Ir naujienos ne tik, kad ginklų firmos vis dar švenčia Trumpo pergalę...

(paveiksliukas iš http://seegitzwrites.com/5-things-i-learned-driving-across-america-again/)

Naujiena yra ta, kad sausio 17 dieną JAV armija ir oro pajėgos užbaigė modulinės pistoleto sistemos (Modular Handgun System MHS) konkursą ir išrinko pakaitalą savo M9 (Beretta 92FS). Naujas JAV kariuomenės pistolėtas ir vėl bus Europos gaminys - SIG-Sauer P320, kuris nuo standartinio šiuo metu parduodamo pistoleto iš esmės skirsis tik tuo, kad bus sumontuotas papildomas rankinis sauginklis (nes pistoletas gaminamas be jokių atjungiamų sauginklių).

(Paveiksliukas iš http://bulletin.accurateshooter.com/2017/01/u-s-army-adopts-sig-xm17-p320-pistol-to-replace-beretta-m9/)
Pavadinimas kol kas XM17, bet ko gero kai bus oficialiai priimtas į ginkluotę taps M17.
Ar nuotraukoje viršuje galutinė versija irgi dar nelabai aišku, nes nerašoma, ar kariuomenė norėjo galimybės montuoti elektroninį taikiklį (nuotraukoje matoma nuimama polokštė optikos padui), bet gal neatsisakytų, vistiek pistoletą perka bent trisdešimčiai metų, ir optiniai taikikliai jau dabar tampa nebe egzotika ant pistoletų.
Beretta pratarnavo nuo 1990 metų ir atėjo laikas jas pakeisti kažkuo pažangesniu, be to pistoletai jau "išsišaudė" ir taisyti juos nelabai apsimoka, nes vistiek nepavyks pasiekti naujesnių ginklų galimybių. Testai tai gana rimti buvo - salygos 351 puslapis, truko 2 metus ir kainavo 17 mln. JAV dolerių. Bent jau nebus problemos kai nusiperka nebandę tada pabando ir pasimato, kad biški šūdas. Nors taip ir amerikiečiams pasitaiko, kad ir Eotech taikikliais.
Kontraktas toks riebus - iki 580 mln. JAV dolerių, įsigyjant nuo 250 iki 550 tūkst pistoletų.

Įdomu tai, kad SIG-Sauer atsilošė Berettai už praeitus testus (1983 m. Joint Service Small Arms Program, JSSAP testai), kuriuose jų SIG226 prapylė Beretta 92FS pagal kainą (net ne vieneto, o dėtuvių ir atsarginių dalių), nors subjektyviai žiūrint jų ginklas buvo geresnis. 

Kai prieš kelis metus prasidėjo kalbos, kad laikas pakeisti M9 buvo daug šnekos, kad kitas ginklas vėl bus amerikiečių konstrukcija, jau buvo šnekama kad Smith-Wesson MP bus išrinktasis, bet tai nesimaterializavo - konkurso finale buvo Beretta, FN, CZ, Glock, SIG-Sauer.
JAV atstovavo KRISS-USA (irgi su čekiškai šveicarišku pistoletu), Smith Wesson ir Detonics. Laimėjo viską Šveicar-vokiečiai, tiesa su gamykla JAV (kitaip ten ir negalibūti, galingiausia pasaulio kariuomenė nekariaus su kažkokiais, atsiprašant, importais)
Kaip ten tiksliai vyko pasirinkimo procesas anksčiau ar vėliau bus paviešinta, bet žiūrint pagal kitus dalyvius, SIG galėjo laimėti dėl didžiausios modifikavimo galimybės - pistoleto rėmas ir skeliamasis mechanizmas lengvais atsiskiria ir dėl to galima pasirinkti rėmo dydį, spalvą, atitinkamai ir vamzdžio ilgį, spyną ir kalibrą. 

 (nuotrauka iš http://www.thetruthaboutguns.com/2014/04/foghorn/pictures-hands-sig-sauers-mpx-mcx-p320/p1060300/)

Kai 2014 rinkoje pasirodė SIG P320 jie iš pradžių didelio šaršalo nesukėlė - atrodė, kad SIG-Sauer tiesiog bendo spėti į nuvažiuojantį skiltuvinių pistoletų traukinį (kitaip sakant sukurti savo Glock versiją), tuo labiau, kad nieko radikaliai naujo lyginant su kitais ginklais SIG nepasiūlė.
Tik po kurio laiko, kai atsirado didesnė pakaitinių rėmų ir dalių pasiūla, pardavimai pradėjo augti. Pagal JAV įstatymus, ginklas yra dalis, ant kurios yra serijinis numeris (ne visai taip paprastai, dėtuvė turi būti daug maž joje, bet bendrąją prasme, kas su numeriu tas ir ginklas). Dauguma pistoletų su polimeriniais rėmais turi numerį arba ant įlietos plininės plokštės arba ant kitos neišimamos dalies. Kadangi SIG numeruotas skltuvo "paketas" išsiima, jis ir yra ginklas - jam pildomi dokumentai įsigyjant, o visas likusias dalis galim kad ir atsisiūsti paštu, taip, kad vieno mechanizmo gali pakakti bent kelioms dalių kombinacijoms.

(SIG-Sauer paveiksliukas)

Ką tokia sistema duos JAV kariuomenei?  - padės sumažinti pisoletų mišrainę, naudojamą dabar:
Kaip matote naudojami 3 skirtingų kalibrų ir 5 skirtingų sistemų (Bereta 92, Glock, Sig226, Colt M-1911 ir Hekler-Koch) pistoletai. Ką tai reiškia? - reiškia, kad reikalingos atskiros instrukcijos, atskiri atsarginių dalių katalogai ir tiekimas, crostrainingas, ginklininkų apmokymai, dėtuvės ir tt ir pan.

Žiūrint plačiąja prasme dauguma nestandartinių (t.y. ne 9 mm. NATO kalibro ir ne Beretta M9 sistemos) pistoletų JAV kariuomenėje atsirado dėl trijų priežasčių (gal labiau dėl 2,5 priežsčių):

1.   M9 yra per didelis ir per sunkus ginklas kariams, kuriems tai ne pagrindinis ginklas taip pat lakūnams ir visiem kitiems, kuriems reikia kompaktiškesnio ir lengvesnio ginklo. Taip atsirado M11, Glock-17, Glock-19 ir kiti kompaktiškesni 9 mm. NATO kalibro pistoletai.
2.   9 mm. NATO kalibras yra nepakankamos stabdomosios galios, ypač atsižvelgiant į tai, kad kare negalima naudoti jokių kitokių kulkų kaip FMJ kietu metalu dengtos kulkos (JAV aišku ant to nepasirašiusi, bet daugumoje atvėju prisilaiko Hagos konvencijos). Dėl šios prieasties pas spec. pajėgas yra visa krūva .40 S&W ir .45 ACP kalibro ginklų. Gerumo neprideda ir tai, kad M9 neturi pavažos, taigi nėra kaip sumontuoti lazerinių taikiklių ar prožektorių.
2.5.  Patikimumo klausimas - čia toks labiau slidus dalykas, bet M9 nėra pats patikimiausias pistoletas - MHS testuose paminėta, kad naujas ginklas turi būti patikimesnis nei M9, o ir jokios M9 versijos į testus nebuvo priimtos. Kartais atsiliepimai apie M9 labai teigiami, kartais - nevisai. Dykumose buvo keičiama dėtuvių danga, pačioje naudojimo pradžioje trūkinėjo spynos. Pusė mechanikos ten išroėjė - užraktai, nuleistuko jungtis, saugikliai - viskas yra tik landos taršai, kuria tarša laikas nuo laiko pasinaudoja. Tai prisidėjo prie to, kad amžinas priešas SIG 226 po truputį pralindo į JAV kariuomenę. 

Faktas, kad naujas XM17 visų ginklų nepakeis ir iš JAV ginkluotės neišvys vien dėl to, kad juos įsigyja tik armija ir oro pajėgos. Bet kokiu atveju, galimybė keisti pistoleto dydį ir kalibrą, paliekant tą patį kariam įprastą saugiklio ir nuleistuko mechanizmą, padės sumažinti bendrą modelių kiekį. Taip pat bus daugiau galimybių prisitaikyti pistoletus "pagal ranką" nes plastmasiniai rėmai yra ne ginklai ir jiem nebus reikalinga tokia atskaitomybė kaip mechaniniai daliai - karys pasirašęs ir gavęs savo ginklą galės pasirinkti koks rėmas jam tinka pagal ranką ir jei pasirodys, kad visgi netinka - pasikeisti, nekeisdamas jam priskirto ginklo numerio.

Laivynas ir jūrų pėstininkai, kuriu sudėtyje esančios spec. pajėgos naudoja daugumą nestandartinių ginklų šiose testuose labai nesireiškė, bet tikėtina, kad sudrožę savo Glockus jie juos jau keis į XM17, nes nebebus prasmės beveik tokioms pat dviem skirtingom sistemom.

Per visus testus nebuvo specifikuotas ginklo kalibras, bet buvo nurodyta, kad turi būti kalibrų konversijos galimybė, taigi naujieji pistoletai iš dalies turėtų pakeisti ir .40 S&W bei .45ACP kalbirų pistoletus. Anksčiau ar vėliau .40 S&W kalibras turėtų dingti tiek iš JAV kariuomenės tiek, didele dalimi ir iš civilinės rinkos (ką jis sėkmingai daro jau kelis metus) taigi ir "Delta" pribaigusi Glokus turėtų būti perginkluota arba .45 ACP arba 9 mm. NATO kalibro pistoletais. 

Ar žiūrint pagal konkurentus pasirinktas geriausias pistoletas? Manau, kad taip. Nei vienas iš konkurentų neturėjo aiškios galimybės be didelės modifikacijos naudoti .45 ACP kalibrą (dalis ir su modifikacijomis neturi tam galimybės), nors koks bus galutinis XM 17 ir kokias konversijas jis turės irgi dar tik aiškėja. SIG-Sauer šį kart manau tikrai kainos labai nekėlė, plius jau turi gamyklą vietoje ir vardas yra užsirekomendavęs JAV kariuomenėje.

Ar kokia nauda bus mums iš to? Didelės gal ne, nebent kai JAV armija atlaisvins baisinį kiekį naudotų M9, gal kažkiek atveš į Lietuvą pakeisti vis dar naudojamus M1911 ir taip sumažinti kalibrų mišrainę.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą