2018 m. rugpjūčio 1 d., trečiadienis

Apie peilius

Sveiki visi vasarojantys.

Šios tropinės vasaros, paskatintos gal klimato atšilimo, o gal tiesiog šiaip kažkokios neaiškiai karštos metu Lietuvoje vis dar ramu, galite atsikvėpti ramiau. Tiesa, šį blogą vis dar kasdien klikina kažkokie Rusijos botai, nu bet ką su jais padarysi.

Gynybos srityje tai garsiau nuskambėjo policininkų gynybą nuo šunų ir nevisai adekvačių jų savininkų, o ne naujas Lietuvos kariuomenės pirkimas, kurio metu įsigyjama dar "Javelin" prieštankinių raketų.
Javelinai yra gerai, palaidi kandantys šunys yra blogai, o tai, kad per šimtmečio aviacijos šventę nepasirodė ne tik NATO oro policijos misijos naikintuvai, bet ir visa likusi Lietuvos karo aviacija yra paprasčiausiai neteisinga.

Šį kartą norėčiau su Jumis pasidalinti labai neblogu Dariaus Sutkaus straipsniu, išspausdintu šių metų liepos mėnesio žurnale "Karys". Straipsnis vadinasi "Peiliai ir mitai" ir jį galite rasti nuorodoje esančiame žurnale:


Labai rekomenduoju paskaityti visiems, ypač tiems, kurie visur matote šaltuosius ginklus. Straipsnyje gerai paaiškintos visiškai nesudėtingos įstatymų, reglamentuojančių peilius ir visus panašius daiktus vingrybės.

Pagal ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą, Šaltasis ginklas – nešaunamasis ginklas, kuriuo, naudojantis raumenų jėga, per atstumą arba esant tiesioginiam sąlyčiui galima sunaikinti ar kitaip mechaniškai paveikti taikinį (durti, pjauti, kirsti, smogti, triuškinti). Šaltaisiais ginklais nelaikomi ūkinės ar buitinės paskirties įrankiai.

Peiliai priskiriami prie ūkinės buitinės paskirties daiktų, nepriklausomai nuo to, kaip jie atrodo, veikia, iš ko padaryti ir panašiai, išskyrus labai specifinius peilius, priskiriamus prie draudžiamų ginklų:

Civilinėje apyvartoje draudžiami šaltieji ginklai su automatiškai iššokančia ar atsilenkiančia geležte, kurie atitinka bent vieną iš šių kriterijų:
1) iššokanti ar atsilenkianti geležtė yra ilgesnė kaip 8,5 cm;
2) geležtė per vidurį yra siauresnė kaip 14 proc. jos ilgio;
3) geležtė yra paaštrinta iš abiejų pusių.

 
O kiek kartų esat girdėję pasakas:
"Geležtė ilgesnė nei per delną - šakės bus tau jei tokį turėsi"
"Čia net kraujo nuleidimo grioveliai yra - gryn šaltas ginklas"
"Kad peilį galėtum nešiot geležtė turi nulūžt nuo 25 kg svorio, kitaip - šaltas ginklas" (priklausomai nuo to, kaip tą svorį uždėsi, taip turbūt nesulaužysi net peilio bulvėm skust iš turgaus)
"Čia "garda" yra - tokios tik pas šaltą ginklą gali būt"

Ir taip toliau ir panašiai, nors visa tai yra spangalai.

Paprastai šnekant, viskas, ką galima nusipirkti naujai pagaminto lietuviškose internetinėse ir gyvose parduotuvėse, ir parduodant neprašo asmens dokumento, o tuo labiau siunčia paštu, nepatenka net į mažiausia reglamentuojamą D ginklų kategoriją, taigi tai nėra ginklai jokia prasme, o tiesiog daiktai - patikėkit, pardavėjams bausmės už nelegalią ginklų prekybą nejuokingos, taigi jie jau pažiūri, kad jų stumdomi kiniški peiliokai nebūtų draudžiami per jokį kampą. 

Arčiausiai, kiek paprastas žmogelis gali priartėti prie šaltojo ginklo, tai visokie naujai parduodami mėtymo peiliai, visoks antikvariatas ir įvairūs rankų darbo ir meistriukų gaminiai.

Mėtymo peiliai pardavinėjami dabar ir internete, bet prašoma asmens dokumento - tai jau turėtų būti gera indikacija, kad perkat ne šiaip peilį. Kai jau patenkam į D kategoriją, tokius daiktus galim transportuoti supakuotus, bet nesinešioti su savim.
Kam tokia mintis gali kilti irgi įdomu, bet vistiek atsiminkit - pamėtėt peilius - susipakuokit ir pasidėkit į bagažinę arba spintą (išvis nėra labai gudru tai daryti ne nuosavose valdose, o kokioje nors random pamiškėje mėtant į medžius, gali tekt ir aiškintis ir baudas pamokėt jei ne policijai tai eiguliui).



Toliau antikvariatas. Čia vat daugiausia prisižaidimų su šaltaisiais ginklais - D kategorija. Visiem vat kažkodėl reik rinkt tuos durtuvus nuo šautuvų. Digeriai prikasa, importuotojai priveža, žmonės prisiperka. Atsiminkit - bet koks daiktas, kuris segasi prie šautuvo, yra šaltasis ginklas, nes jis skirtas žmonėms smaigstyti, o ne dešrai pjaustyti. Ir nesvarbu, ar tai peilis nuo AKM, ar Mosino virbalas ar dar ten kokia egzotika - paskirtis ta pati, teisinis statusas tas pats. Tas pats galios ir durtuvui nepriklausomai nuo to, kiek jūsų senelis su juo kiaulyčių nusmeigė ir kiek jis nugaląstas, ir kiek likę prisegimo mechanizmo, nors ant rankenos ir privyniota 5 sluoksniai mėlynos izoliacijos. Kai kaime eisit į mišką šakų vantai pasipjaut - visada pažiūrėkit kokį peilį išsitraukiat iš dieduko stalčiaus. 

 (http://www.old-smithy.info nuotrauka)

Taip, kad jei jau jaučiat nenumaldomą norą juos turėti ar pirkti, o jei jau turit  - kur nors gabentis, vežkit bagažinėje įdėję į kokia dėžę ar tašę ar dar kažką - kuprinėje ant peties trulike ar kėblinant per miesta - galit prisinešioti. Paprastai sakant - jei neturite 18 metų ir mašinos - militarijos transportavimą geriau palikit kitiems. 

Rankų darbas ir meistriukai - čia jau galiam klimpti giliau.
Jeigu turit kokį nors ne fabrike, o zonoje ar garaže gamintą peilį tai:
a) jeigu jis automatiškai atsilenkia - meskit jį kur nors velniop iš savo gyvenimo, pageidautina dar prieš tai pasmulkinę su "balgarke". 
b) jeigu jis automatiškai neatsilenkia - žiūrėkit, ar nėra gerai pagaląstas iš abiejų pusių, ir šiaip neatrodo, kad prasilenks su įstatymu. Jei kyla įtarimų - skaitykit a punktą. 

Patiems gaminant irgi reik turėti proto, ypač jei galvojat savo gaminį paskui parduot ar padovanot - žiūrėkit, ką dirbat tiesiog. Tas pats ir su modifikacija - nieko ypatingo, jeigu peiliui rankeną apvyniosit kuo nors, geležtės forma pakeisit kažkiek, bet jei nusigaląsit abi puses ir nešiosities tokį vėlgi galit "prisinešiot". Su automatiniai peiliais tas ypač galioja, kadangi ten šiaip ar taip vaikštoma gerokai arčiau net ne D kategorijos, o tiesiog draudžiamo ginklo ribos.

Dariaus Sutkaus straipsnyje gerai aprašytas teisėsaugos požiūris, kad peilio nieks su savim neturi jokiam kitam tikslui, o tik kieno nors nubedimui. Per "Farus" visada pagavę kokius maroziukus ar šiaip kokį pijoką, iškart klausia "Peilių, aštrių daiktų savigynai turi?". Kaip ir sakoma straipsnyje - pamirškit tą žodį. Savigynai skirti savigynai įsigyti ginklai, telefonas su 112, dujų balionėliai ir panašūs legalūs TAM SKIRTI daiktai.



Bet kokioje situacijoje vadovaukitės sveiku protu - nesitampykit po miestą peilio kaip Krokodilas Dandis, jei nenorit klausimų bereikalingų, taip pat eidami į aludę, kai žinot, kad prisišniosit neprisidėkit pilnų kišenių visokių "svinoriezų". 



PAPARASTO ŽMOGAUS NUOMONĖ (Bonus content)
Nu tik žulikas gali peilį turėt, kam gi raikia čia nešiotis. Nu ties atsimenu kai Česlavas neturėjo su kuo alaus atsdaryt tai nuslaužė iltinį dantį, bais daug paskui nabagas žmogelis turėją mokėt dktarui. Maž but peiliokas tada ir mačijys, ale pakui pagaus paliciją, tai nei kų sakyt nei kas daryt.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą