2016 m. birželio 27 d., pirmadienis

Boxer, Lithuania Edition

Brexito proga netgi gynybos naujienų šiokių tokių yra. Nes gi reik dabar gintis, nes jau anglam išstojus iš ES tai viskas - pabaigos prdžia, pradžios pabaiga ir vidurio vidurys. Kai prancūzai pradėjo grasint anglam pražūtim, tiem patiem anglam, kurie juos per du karus paskutinius gelbėjo, man buvo aišku, kad britų "honoras" prasimuš, nes ne pas juos gi gatvės medžiais apsodintos tam, kad vokiečiai per paradus saulėje nenudegtų...

The nations, not so blest as thee,
Must, in their turns, to tyrants fall;
While thou shalt flourish great and free,
The dread and envy of them all.
"Rule, Britannia! rule the waves:
"Britons never will be slaves."

Taigi kokios tos gynybo naujienos. Ogi tokios, kad pradeda materializuotis Lietuvos nusipirkta šarvuočio "Boxer" versija su „Samson Mk2“ bokštu. KAM straipsnis

Birželio 22 dieną šarvuotis buvo bandomas Vokietijoje (nors sutartis dar nepasirašyta, bet akivaizdu, kad bus pasirašyta, kitaip vokiečiai pinigų nemėtytų prototipam, ne Lidle gi jie juos perka). Įdėtas ir diskleimeris, kad "Atkreipiame dėmesį, kad nuotraukose vaizduojamos pėstininkų kovos mašinos – prototipinė versija, kurią gamintojai dar tobulins, siekdami geriausiai Lietuvos poreikius atitinkančio varianto".

Taigi pažiūrėkime, kaip atrodo tas šarvuotis, taip ilgai lauktas ir kentėtas. Žemiau -  iš KAM tinklalapio paimtos Ievos Budzeikaitės nuotraukos.

 



Keli dalykai matomi iš nuotraukų:
  1.  Vokiečiai bokšta konstruoją su moduliu, bando išnaudoti modulinę konstrukciją nors kažkiek, nes akivaizdžiai skiriasi spalvos modulio ir važiuoklės, taigi modulis užmontuotas atskirai. Gali būti, kad modulis, kaip senais laikais, pagamintas ne iš šarvinio, o paprasto plieno - tradicinė testavimo metodika, kad negadinti brangių medžiagų kol dar viskas neišbandyta.
  2. Bent jau kol kas ši versija neatrodo kaip pats "švariausias" "Samson Mk2" sumontavimas palyginus su kitų gamintojų gaminiais - bokštas su labai jau "ilgu kaklu", ir paties šarvuočio aukštis vizualiai atrodo nemažas. Galbūt bandoma nelystį į pėstininkų skyrių perdaug su bokšto žiedu, bet, kaip ir tankam taip ir pėstininkų kovos mašinoms (ar šarvuočiams kurie taip praminti kad grėsmingiau skambėtų) bokšto ir korpuso jungtis yra viena iš silpnų vietų, kadangi sviedinio pataikymas ten gali užkirsti bokšto sukimąsi ir atitinkamai pabaigti šarvuočio "karjerą" mūšio lauke. Prisiminkite kaip atrodė "Boxer" versija su "Pumos" bokštu - be kaklo kaip Palangos klubo apsauginis, visos jungtys storai apšarvuotos papildomomis apsaugomis. Šiuo atveju yra laiptuotas efektas kur jungiasi adaptuojanti plokštė su korpusu ir bokšto žiedas su plokšte, kas, su bokšto apatine nuožulna sukurią sviedinių gaudyklės efektą.
  3. Įdomu kiek pabūklas nusileidžia žemyn, nes skydas aplink pabūklą šiek tiek skiriasi nuo  nuotraukų gamintojo brošiūroje. Nuleidimas žemyn svarbus raižytoje vietovėje.
  4. Akivaizdu kad bokštas skirtas ne tokio "kalibro" korpusui, kadangi pritaikytas adapteris tarp didelio skersmens žiedo "Pumos" ar kitokiam vokiškam bokštui ir mažesnio skersmens izraelietiškam bokšto žiedo. Čia turėtų būti vieta kurią reiktu įpatingai rimtai patyrinėti kariuomenės komisijoms, nes kol kas atrodo kaip paprasta 20-25 mm šarvinė plokštė. Gal ir neblogai, bet jei jau buvo reikalavimas STANAG-6 reiktų kokio rimtesnio stogo, ypač kai ji dar išlenda iš už bokšto krašto ir nėra pilnai uždengta nuo apšaudymo iš oro. Bokštas idealiu atveju turėtų uždengti savo montavimo žiedą iš viršaus, nes jame nieko gyvo nėra, taigi jį pramušus jis suveiks kaip papildomas šarvas. Pašalinti tam adapteriui galimai reikia naujo modulio stogo, ar vokiečiai tai pagamins - matysim. Aišku gali būti, kad ten viskas riebiau nei atrodo - nepasakysi kažko ypač daug iš 4 nuotraukų. 
Lauksim dabar tolimesnių nuotraukų ar šiaip kokios informacijos ir matysim, kiek skirtumo tarp pradinio ir galutinio šarvuočio bus.

Beje - pirmos haubicos atvažiavo, lauksim daugiau informacijos ir kokio nors pristatymo. 


PAPRASTO ŽMOGAUS NUOMONĖ (bonus content)
Va čia gerai - reik mum šarvuočių. Ir tankų, ir bombonešių. Nes jau girdėjau kaip lietuvius deportuoja, skaičiau feisbuke, kad jau 472 namo išsiuntė. Nu mes tiem anglam parodysim, žinos kaip siuntinėt mus ant triju raidžių ir namo. Va dar ir patrankom tiesiai iš Norgės galėsma lupt.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą