2016 m. liepos 14 d., ketvirtadienis

Nebalsuokit belenkaip

Visi dabar tauškia apie rinkimus, tyrinėja statistikas - kas kiek balsų prarado, kas kiek gavo ir šiaip visokias pinkles rezga.
Arba nerezga, o tiesiog šneka bet ką, nes reikia užpildyti portalų puslapius, generuoti klikus ir gauti pinigus iš reklamos. Kadangi gynybos naujienose nieko radikaliai įdomaus nėra ("Taigi NATO štabą įsteigs, gluše tu", šaukiate jūs) galime ir mes įžvelgti. Nes mes šiaip ar taip NATO šalis, štabas čia tik kad ramiau miegotumėm (jei iki šiol kam neramu).


 Vat tik vieno nesuprantu, ar čia aš senstu, ar mūsų politikai ant laurų miega. Seniau tai būdavo rinkimai, su agitacija kaip reikalas, užsakomais straipsniais, televizijos laidom, baneriais, transparantais ir stendais. O dabar? Randi pašto dėžutėj Zuoką, ir jau laimė, o tai žmogus ir nesužinotum, kad rinkimai vyksta.
Čia turbūt brandžios demokratijos bruožas turėtų būti, kad visiem jau viskas aišku, ir reik tik nueit ir pabalsuot. O gal kaip tik atvirkščiai ir politikai suprato, kad visiem daugiau mažiau viskas vienodai ir rinkimai įdomūs tik jiem patiem? Nėra ko norėt, kai pažiūri kiek kadencijų jau kiti praseimino. Bet kokiu atveju agitacijos mažai. Net kažkaip visai neįdomu sakyčiau.
 

Aišku politinė Lietuvos Tėvynės realybė irgi neskatina balsuoti žmonių. Jūs kada skaitėt kiek partijų Lietuvoje? Keista kaip dar neatsiradusios "Parkavimo daviklių vagių ir kebabų pardavėjų sąjunga", "Lietuvos kelinkų ir apsėklintojų partija" ir "Klijų uostytojų sąjunga "Už švarias šnerves". Kyla mintis - ar dalis tų kandidatų rimti, ar trolina. Bet net ir neinant į kraštutinumus visiem aišku, kad amžinos koalicinės vyriausybės negali nei kiek motyvuoti žmonių balsuoti pastoviai - kaimo bobutė Kaspisija nubalsuoja už savo mylimą Gabrielių, o jis šast ir susidės su kokiais lenkais, katrie jos mylimą dėdę Anicetą 1925 pasienyje nušovė ožkas beganantį. Kas tada? Negi ji bebalsuos dar kada? Gal ir balsuos, bet faktas lieka tas, kad niekada nebeaišku už ką balsuoti, nes rinkimai yra vieną, o kadencija kas kita. Kai jau socialdemokaratai su vyskupais high five mušinėja...

Tai ką gi daryti klausiat, pakėlę rankas į dangų? Nuleiskit tas rankas, dar prisišauksit šeimos konsepcija. Ogi grįškit prie įdėjos, su kuria atsirado visa šita rinkiminė demokratija.

Balsuokit pagal savo sąžinę. 

Kaip suprast čia visa tai? Ogi paprastai. Lietuviam viskas yra sportas. Visada svarbu laimėti. Po kiekvienų rinkimų visada pasigyrimai pradeda eiti antrą dieną "Vat aš tai balsuoavau už tuos kurie laimėjo", ir dažniausiai sakomą su tokiu pasiskonėjimu.
Čia jum ne pasaulio futbolo čempionatas, kur pernelyg brangiai apmokami vyrai išpešiotais antakiais spardo pripūstas kiaulės kepenis. Čia kalba eina apie valstybės valdymą, ir kiekvienas turi būti 100 proc. tikras dėl savo padaryto sprendimo. Visada bent trečdalis rinkėju balsuoja ne už tuos, kuriuos palaikytų įdealiame pasaulyje, o už tuos, kur panašiausia, kad laimės. Tik jie paskui nesupranta, kad kiekvienas balsas yra parama išrinktųjų priimtiems sprendimams ir pašalina bet kokią jų rinkėjų teisę skūstis.

Balsuokit visi už tuos, kurios palaikytumėt jei jie būtų valdžioje. Kas iš to, kad jie nepateks į valdžią, gal šiemet, gal niekada. Bet jūs būsite pareiškę savo palaikymą įdėjai, kuria tikit labiausiai. Demokaratija neturi stovėti ant molinių kojų. Kiekvienas balsas turi būti atiduotas pagalvojus ir palaikant, o ne spėjant, kad gal laimės. "Išmesi savo balsą vėjais" - klykiate Jūs. Ne. Savo balsu mes įtvirtiname savo pasirinkimą, kurį padarėme pagal savo sąžinę. Čia vienintelis būdas, kaip daugiapartinės sistemos košėje matyti šviesą. Nuo partijų vestuvių tai nesulaikys ir viskas dar gali nusivažiuoti bet kaip, bet jūs tada turėsite moralinį pagrindą kažką kritikuoti ar komentuoti. 

Ir išsigryninkit savo politines sroves prieš balsuodami. Nes politika vis dėl to ne vienų rašinėlių kova prieš kitus. Ar žinot kokia jūsų renkamos partijos pakraipa? Ar ji konservatyvi, ar progresyvi, ar socialistinė? Ar jos paskirtis kalti nariam pinigus, ar ji turi kažkokį valstybės planą? Neaišku jums - tai paskambinkit tiem už ką norit balsuot ir paprašykit "apšvieskit mane". Jei jus pasiųs - siūskit ir jūs juos. Jei nesugebės nieko paaiškit - jau jums turėtų būti aišku patiems. 

Siūlau apie kievieną politiką, kuriam norit duoti balsą galvoti taip: "Ar aš noriu kad jis būtų premjeras?" "Ar jei jis bus premjeras man bus gerai?" Patykėkit, sau užsidavę šį klausimą labai greit atsijosit grūdus nuo š... tpfu pelų. Nes jei jum atrodo, kad Šustauskas būtų geras premjeras - balsuokit už jį. Patikėkit - Freedom ain't free. Kiekvienas turi teisę į politines pažiūras, bet per rinkimus mum reiktų nusiimt fasadus ir balsuoti kaip galvojam ir kaip norim, o ne taip kai iš mūsų tikisi. 

Partijose irgi tas pats - prieš balsuodami bent jau VRK pateiktą informaciją paskaitykit, į programą akį užmeskit. Ir nebūkit One issue voter. "Vat aš tai balsuosiu už tuos, kur abortus uždraus ir alų atpigins", o jei jie tavo kaime tiesioginį Jėzaus valdymą įves ir mokyklą uždarys, nes tai jų programoje parašyta, kas tada? Žvelkit plačiau, nes partija yra viena pakuotė. 

P.S.
Netgi Elygos ir Tonio suspardyti liberalai keliasi kažkiek ir paskyrė šešėlinį krašto apsaugos ministrą - Egidijų Papečkį http://www.liberalai.lt/naujiena/liberalu-vyriausybeje-du-nauji-veidai/. (čia gynybos naujiena pabaigai). Gerai būtų toks krašto apsaugos ministras, kuris skiria ne tik tanką nuo bombonešio bet ir MP-5 nuo UMP.
Išvis, kas su gynybos ekspertų sritimi susipažinęs, (primenu dar kartą - Desert Tan fleasinis treningas su priklijuotu vyčiu eksperto nepadaro, ne apie tuos kalbu) tai jiem ir klausimų nebekylą dėl liberalų ministro.



PAPRASTO ŽMOGAUS NUOMONĖ (bonus content)
O aš tai vistiek už darbo partiją balsuosiu, ir ką jūs man......

1 komentaras:

  1. ankščiau viskas buvo kitaip, dabar tokios pavojingos prekės kaip sprogmenys, taršūs produktai yra laikomi visai kitaip, transportuojami saugiau..

    AtsakytiPanaikinti