2018 m. birželio 15 d., penktadienis

Ginklų fondo uždarymas (pertvarka?)

Sveiki, senai girdėjote iš manęs ką nors - gal taip ir gerai, nes vien tik piktinimusis rašinėju aš čia. Iš tikro tai gana ramiai vasarojam visi  - gailėkitės, kurie patingėjot nuvažiuot į kariuomenės šventę Alytuje, nes kariuomenė tiek stengėsi kad net po 5 valandų non stop žmonių vežiojimo vienas m113 išleido paskutinį kvapą. Jei jau šarvuotį pribaigė tai ir visa kita buvo ne prasčiau, kaip patys ko gero suprantat.

Grandiozinės NATO pratybos irgi vyksta visai puikiai, neskaitant kelių smulkmenų (straikėriai griovį, vienas medį ir dar lyg tai kažkokie prancūzai ant stogo Pabradės keliuose). Nieko - sunku manevruos, lengva mūšy, be to proga visom Lietuvos spec. tarnybom prisiminti visokių neįprastų situacijų mokymus (ir anglų kalbą).



Visgi kaip ir kiekvienam ginkluotės entuziastui maloniai nuskambėjo žinia, kad Lietuvoje baigiamas valstybinis trumpųjų ginklų monopolis, pertvarkant, o realiai - uždarant garsųjį Ginklų fondą (girdėjau, kad jis turi kodinį pavadinimą "Gastronomas"). Kadangi asmeniškai jame nesu buvęs tai nieko daug ir nekomentuosiu nei apie jo darbuotojus, nei vadovybę - nėra sąžininga, čia jau kas su jais dirba nuo seniau gal pakomentuos. Kiek teko girdėt tai nebuvo be problemų ir šituo klausimu, bet gali būt tik visokios piktos šnekos.

Taigi esmė visos pertvarkos, kad ginklų parduotuvėse atsiranda trumpieji šaunamieji ginklai, t.y. atsiranda reali konkurencija Lietuvos trumpųjų šaunamųjų ginklų rinkoje, su visais jos pliusais - konkurencinėmis kainomis, konkurenciniu aptarnavimu ir išsiplėtusiu parduotuvių tinklu. Kodėl jos tiek laiko nebuvo? Sakyčiau čia veikė taip vadinama pasąmonės ginklų kontrolė - net ir nebūdami tiesiogiai prieš ginklus nusistatę, politikai jų nesąmoningai bijo. Ginklas yra mirtinas daiktas - čia ir arkliui aišku, o trumpieji ginklai visada daugiau kontroliuojami, nes jų genezė ir arkliui aiški - ne voverėm jie šaudyti skirti (išvis voverių šaudyt Lietuvoje negalima). 

Taigi kas pasikeitė - spėju, kad dabartinė gynybinė pozicija - šaulių sąjungos plėtra, ir šiaip visuomenės poreikis jaustis saugiau prie to prisidėjo. Stojant į šaulius reikalinga 49a sveikatos forma, kuri yra nuobodžiausias dalykas gaunant leidimą ginklui. Ją turint jau tik netingėjimo reikalas išsilaikyti egzaminą ir pasiimti pistoletą savigynai "o maž prireiks"

Dar prisidėjo ir sportinio šaudymo augimas - atsidarius kelioms naujoms šaudykloms tai pasidarė daug labiau prieinamu hobiu, dėl ko išaugo sportinių pistoletų paklausa. Jų ginklų fonde niekada nebuvo per daug pasirinkimo, bet visi importai vyksta per jį. Taigi (spėju) pradėjo augti užsakymai importui, o kartu ir jų tvarkymo laikas.

Bet kokiu atveju manyčiau, kad ginklų fondo pabaigą atnešė išaugusi paklausa, o ne kažkokie politiniai sprendimai - senesniais ginklų baimės laikais jo pilnai užteko, o dabar augant rinkai valstybė turi užtikrinti gerą pasirinkimą ir apsisukimus. Tokį spėjimą patvirtina ir tai, kad likusi didelį kiekį funkcijų (masiniai pirkimai, jėgos struktūrų aprūpinimas, licencijos ir visa kita) bus perduodami VRM, nekuriant kažkokios specialios struktūros.

Taigi kas turėtų atsitikti demonopolizavus rinką:

1. Atsiras daugiau įmonių kuriuos užsiims ginklų prekyba - esami prekybos tinklai dirba 95 proc. su medžiotojais, kuriems trumpieji ginklai ne tiek svarbu, ar jie prasidės su investicijomis, reikalingomis įsigyti bent kiek padoresnį trumpųjų ginklų asortimentą neaišku. Turbūt kaip kurie, manau pirmieji to imsis entuziastai - įmonės valdančios šaudyklas, arba jau prekiaujančios trumpųjų ginklų aksesuarais ar leidžiamomis dalimis.

2. Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose (kur yra sportinių šaudyklų) pirmiausia ir atsiras prekybos vietų, kadangi jiems tiek metų reikėjo trankytis į Vilnių ne vien dėl ginklų, bet ir dėl visokių dalių ir viso kito, kad jie tikrai jau nelauks.

3. Atsiras daugiau firmų, kurių ginklus bus galima įsigyti Lietuvos rinkoje. Neaišku kodėl ginklų fonde niekada nebuvo pvz. Ruger ar kokių panašių normalių bet labiau biudžetinių JAV gamintojų. 

4. Nebebus trūkumų ir neišparduodamo rezervo - visi žino, kad mėgstamiausias pistoletas yra Glock, bet ginklų fonde 17 ir 19 modeliai vis laiks nuo laiko išdžiūna. jame ten išviso yra tokio asortimento, kad nesuprasi nei iš kur nei kaip - pamenu, kai pirmą kart atsidariau jo tinklalapį kokiais 2005, šitas  http://www.lgf.lt/index.php?786755253 jau buvo. Ar realiai kam nors Lietuvoje buvo reikalingas FN HP už 4800 Eurų. Ko gero ne. Tas pats ir su visokiais 40 SW ir 357 Sig kalibro pistoletais, kurių dabar ir už savikainą nieks neperką, nes atatranka bjauri, šoviniai kosmosą kainuoją, o nesitreniraves taip ar taip nepataikysi. 

Vienu žodžių demonopolizacija yra gerai. Tikėkimės, kad anksčiau ar vėliau turėsime JAV stiliaus ginklų parduotuves kur galėsim nuėję, kad nepirkt, tai nors paspoksot. Tikiuosi, kad ginklų fondo darbuotojams bus rastos patirtį atitinkančios darbo vietos. Aišku seimas dar gali nepritarti, bet tuo labai abejočiau.

PAPRASTO ŽMOGUAS NUOMONĖ (bonus content)
Nu ale kas daros, jau visai išpratėjo žmonės. Nu kam reik visiem čia dabar visokių šautuvų ir braunykų. Taigi mažna ir be jų apseit. Nu ale kai Alyzas pernei girtas lekė su savo golfeliu ir nestoją prie Kamajų, pamenu, policnykas irgi šaudė dungun, nu bet anam gi galima, toks gi žmagaus darbas. 

3 komentarai:

  1. Kam čia rūpi trumpieji ginklai.
    Geriau pasakyk, (arba parašyk) kur ir kaip nusipirkti B kategorijos NATO 5.56×45mm kalibro šauniką? Internetuose radau Thunder Armory. Yra dar kažkokių alternatyvų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    2. Kažkaip praleidau - atsiprašau.

      Tai kad tokių ginklų jau ne tik per thunder armoury bet ir čia yra http://mtbaltic.lt/Lux-Def-Tec, taip pat mčiau Vilniaus ginkluose keli kaba ant sienos, pvz čekiškas Bren.

      Taip pat galima ieškot skelbimuose šaulių forumuose, skelbimų portaluose arba importuotis pačiam.

      Panaikinti