2015 m. spalio 11 d., sekmadienis

Apie dovanotus arklius

Kas daroma su dovanotais arkliais - nežiūrima į dantis. Bet čia gi ne tinklaraštis kaip būt gerais čigonais, taip kad dar nereik ieškoti odinės liemenės, šilkinių marškinių ir Radžio kompakto. Kalbu vis dar apie karybą.

Tiksliau tai kalba bus apie Lietuvos kariuomenės ginklus. Yra ten toks vienas dovanotas arklys, kuris atrodo taip.
Nuotrauka iš http://s631.photobucket.com/user/kilomuse/media/Crew%20Served/pvpj110.jpg.html

Kas čia per arklys - Prieštankinis beatošliaužis pabūklas PV1110 pagal kariuomenės tinklalapį. http://kariuomene.kam.lt/lt/ginkluote_ir_karine_technika/granatsvaidziai_ir_priestankiniai_ginklai/priestankinis_beatosliauzis_pabuklas_pv1110.html

Nuorodoje galite paskaityti ir technines charakteristikas - labai išsamiai jos ten aprašytos.

Arklio istorija tiksliai man nežinoma, bet akivaizdu, kad jie gauti kaip labdara iš tėvynės Švedijos, ir, pagal vikipediją 300 vnt. buvo padalinti Lietuvai, Latvijai ir Estijai.

Jei gerai suprantu, pas mus juos naudoja savanorių pajėgos, kurios sažiningai treniruojasi su jais ir ruošia granatsvaidininkų komandas. Kaip visas tas reikalas veikia galite pažiurėti šiame Bofors reklaminiame filmuke, kurtame apie 1960 metus (kaip ir pats ginklas).

 

Neblogas reklaminis reikalas? Atrodo toks galingas ginklas, viską pašauna ir pan. Man asmeniškai tai labiausiai patiko karinis švedų traktorius. Beje faktiškai jokių pardavimų Bofors ir nepadarė. Viskas pasiliko švedijoje, su visokia labdara paskui pasklido

Tai visgi kodėl tai yra dovanotas arklys?

Mūsų kariuomenei mano galva tai čia yra ginklas, kad padėt langelyje varnele. Šauna - šauna, tanką numuša - tarkim, kainuoja - ne - nu ir geras ginklas.Tiksliau ne kariuomenei o politikams ko gero. Ir aišku numesti juos reikėjo savanoriams, kurie yra viena iš labiausia motyvuotų kariuomenės dalių, nes jie savanoriauja nuo before it was cool ir jei reiks jie kovos su priešo tankais ir su šituo antikvariatu. Bėda ta, kad dabartiniame mūšio lauke toks pabūklas yra kaip gatlingo kulkosvaidis ar titnaginis šautuvas - žala priešui patykoje padarysi, bet atgal nebegrįši.

Kokie pagrindiniai trūkumai - visų pirma baisinis svoris ir gabaritai - mažiau kaip 10 m naujesnės konstrukcijos sovietinis SPG-9 sveria mažiau nei plikas švediško ginklo vamzdis ir turi beveik analogiškas charakteristikas.

Gabaritai, ratuota važiuoklė ir atgalinis srautas realiai leidžia panaudoti jį tik lauko pozicijoje - iš pastatų šaudyti faktiškai šanso jokio, apkaso irgi reik baisinio. Viskas gerai su tuo buvo 1960 metų švedam - rusai atvažiuos su tanku tik vienu keliu, ta kelia nuo uolų prisišaudei ir tupėk sau. Dabar gi, kai visur viskas su termovizoriais, naktinio matimo žiūronais ir viskuo, po pirmo šuvio iškart aišku, iškur ir kas šovė. Išdavos to manau visiem suprantamos.

Antra tai pats metodas taikymo antikvarinis - prisišaudymas su traseriais. Taip galima greit sulaukti ugnies atgal. Galima ir neprisišaudyt, bet tada atstumas trumpėja.

Bėje - girdėtos legendos apie šiuos ginklus Lietuvoje (galima priskirt savanorių folklorui, nes nežinau kiek tame tiesos). 
Nr.1 - Švedai jų atsikratė be viso kito dar ir dėl to, kad tikri koviniai sviediniai kainuoja belekiek, vos ne kaip vienakartinis granatsvaidis, tai neapsimokėjo laikyt ir atnaujint kovinių komplektų.
Nr. 2 - Švedai Lietuvai davė daug mokomųjų šovinių kurie nuo senumo baigia išeit iš galiojimo, todėl savanoriai pastoviai rengia pratybas granatsvaidininkam, kad juos iššaudytų.

Bet kokiu atveju - negerai kai savanoriai laikomi varganaja kariuomenės seserim - jie to nenusipelnė. Kariuomenė turi Javelinus, o savanoriam 60 metų senumo (70 metų konstrukcinio senumo) patrankos. 

Kokia alternatyva - na visų pirma reik susitaikyt, kad negalima visko gaut dykai, mes ne kažkokie ten "nuosaikieji sukileliai" kad pas mus ginklai konteineriais važiuotų, ir kažką reiks nusipirkt. Manau kad reik neišradinėt dviračio, ir apginkluot savanorius BGM-71 TOW valdomomis prieštankinėmis raketomis.

Brangu? O žmonės tai pigūs? Pažiurėkit kokie tretieji pasauliai jas naudoja. Komandos jau yra granatsvaidininkų, o galimybės nepalyginamos vien dėl to, kad sistema vis dar gaminama, su visu suportu, krūva opcijų raketom. Persikvalifikuot irgi nemanau kad bus problema - gali sirai ir vietnamiečiai - galim ir mes.

 Ar reikia, nes gi turim patrankas ir va gerai - gal pašausim kokį tanką? Čia politiko mastymas - jei ginklas x pramuša y šarvo o tankas turi <y storio šarva, ginklas x efektyvus prieš tanką. Tik tiek kad pirmu šuviu nepataikius antro gali nebebūt o ir prisiruošt tam šūviui dar reik. Neadekvatūs ginklai verčia karius būti nepalankioje taktinėje situacijoje ir rizikuoti bereikalingais nuostoliais.

Taigi nuvarytą arklį reik nušaut. Kur juos dėt - padovanot kai kam gal, bet juos kažin kas imtų. Atiduot šauliam, kad tie galėtų saliutus šaudyt. Galima išparduot kokiem slidinėjimo kurortam sniegui nuo kalnų purtyt (nekikenkit, iš tikro yra toks pritaikymas), arba muziejam išdalint.

 





1 komentaras:

  1. Ryti, Ryti, tu juk pats suvoki kokioje soc-kapital erdvėje gyveni.
    Tavo įžvalgos kenkėjiškos dabar valdomai pridėtinės vertės nekuriančiai partokratijai.
    Sprendimas ? Karo reik ant Lietuvos - greit nuosėdos paliktų tyrą terpę ;)

    AtsakytiPanaikinti