2015 m. gruodžio 23 d., trečiadienis

Soldaten i fält

Taigi šventės priartėjo, jau visai šalia - turbūt visi prisižiūrėjot iki soties plastmasinių eglučių, niekam nereikalingo šlamšto išpardavimų, automobilių kamščių (čia Šimašius dėl visko kaltas, kaip sakė Zuokas taip, kad žinot kas per kalėdas po eglute ras anglies) ir visų kitų kasmetinių kalėdinių linksmybių.

Visgi šventės neišvengiamos taip kad bent jau atsiminkit visi kas gero šiais metais nutiko, nes senų senovėj mūsų bočiai irgi prisimindavo ant žiemos saulėgryžos stalo pasideję šerną ir midaus, kiek kryžiuočiuo nusmaugė kokioj Durbės pelkėj.
Baigiant lyrinius nukrypimus siulyčiau vieną skaitinį pavartyti per šventinį laisvą laiką, kai virškinsit silkę pataluose. O kadangi čia ne silkės ir kalėdinių nesamonių blogas tai ir skaitysim visi 2001 metų švedijos kareivių vadovėlį "Soldaten i fält"






"Soldaten i fält" (lietuviškai - "Karys mūšio lauke") yra švediškas kariavimo vadovėlis. Leidžiamas nuo 1951 ir nauja redakcija išleidžiama maždaug kas 5 metus. Nuorodoje 2001 metų versija, kurią Švedijos kariuomenė pakabinusi savo tinklalapyje. Knyga didelė, gausiai įliustruota ir labai aiškiai aprašanti pagrindiunius kariavimo aspektus - ginklus, žygį, mūšų, patruliavimą, išgyvenimą ir visą ką. Knyga kas be ko švediškai, bet viskas taip gausiai iliustruota schemomis, kad net ir visiškai nesuprantantis nieko žmogus gali suprast nemažą dalį.



 2001 metų knyga neblogai atitinka Lietuvos kariuomenės dabartinę ginkluotę ir techniką, taigi viskas pakankamai aktualu. Gal mažiau pavaizduotas elektroninių gudrybių naudojimas, bet musų civiliokiškom nosim čia neperdaug svarbu. Švedai šiose knygose priešus visada vaizduoja kaip sovietinę/rusų armiją. Neparašyta aišku, bet kas dar gali būti švedų priešas kuris važinėja T-72, BMP, BTR-80 ir rengtųsi chaki uniformom (dar ne Judaškino žaliųjų uniformų laikai akivaizdžiai buvo piešiant paveiksliukus).

Gūdžiais 1996 metais Lietuvos kariuomenė savo asmeniniam naudojimui išvertė 1986 metų leidimą, kažkiek jų išcirkuliavo į civilinę ayvartą. Jei toks jum paklius į rankas, laikykit arti prie širdies, nes ne tik kad nauda, bet jau ir vertybė.

Linksmai atšvęskit šventes, bet laiko nešvaistykit. O ir švediškai pasimokysit kažkiek.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą