2015 m. gruodžio 11 d., penktadienis

Tai pagaliau, nes kiek gi buvo galima kentėt

Tai ką - užbaigiam senus metus kaip priklauso - pabaigę darbus, grąžinę skolas ir susitaikę. Ir nusipirkę šarvuočius. Tiksliau ne nusipirkę - komisijos išsirinko, dabar derėsis užtikrindamos tiesiog krištolini skaidrumą ir tada 2017 jau galėsim lakstyt.

Kuriuos nusipirkom? Tai akivaizdu kad tuos, kur visiem buvo aišku kad nusipirksim.


Kaip ir sakiau - politinis kapitalas baisiai brangus dalykas, šiuo atveju net lengvai pamatuojamas - apytiksliai 50 mln Eur.

Nelabai yra ką cituoti iš šaltinių - ilgai ten dar šaršalins visi, visi su savo agendom rašys, kaip mes išlošėm ar prašikom arba vienur išlošem kitur prašikom. Čia jau taip sakant nuo šiknos priklauso.

Kelis punktus galim įvertinti - visų pirma teisingai prognozavom laimėtoją, bet neteisingai prognozavau kad niekas nesirinks bokštų o pirks gatavą techniką. Na bet visgi pasirinko. Ir pažiūrėkit kaip viskas pigiau. Tik kad niekas ten ne pigiau  - Oleko žodis kaip jis sutaupė 100 mln. nuo spėjamos 500 mln sumos, pirkdamas 88 vietoje žadėto šimto, 4 iš kurių bus komandiniai ir greičiausiai be bokštų man neskamba kaip rimtas sutaupymas.

Įdomu iš tikro koks ten bokštelis - iš ryto po sprendimo lyg tai matėsi kad bokštas Samson Mk2, paskui pataisė kad Elbit Mk2. Nei vienas nei kitas nėra idealus sprendimas - abu yra skirti retrofitinti senai technikai su naujais bokštais. Jeigu tai Samson Mk2, kuris yra su vieta šauliui, tai jis taps silpniausia vieta, nes yra iki Stanag 4 šarvuotės, o mum gi reikėjo kad viskas būtų Stanag 5-6, atsiminkit kaip Matonis ten verkė spaudoje kaip visi šarvuočiai skysti išskyrus Boxerius, vos ne popieriniai. Elbit Mk2 kuris yra valdomas iš vidaus taip nesugadina bendros šarvuotės, bet irgi yra iki Stanag 4 ir yra baisnis griozdas ir prideda DAUG aukščio. Bet kokiu atveju bokštai bus silpniausiai šarvuota šarvuočiuo dalis. Įdomiai. Jau geriau tada reikėjo primokėt kiek truko iki Pumos bokšto.

Visa kita daugumoje yra tušti tauškalai mano nuomone. 2017 gauti kažkaip optimistiška, turint omeny kad nei vokiečių nei olandų užsakymai dar nebaigti. Taip kad sakyčiau pradedant 2018 antra puse iki 2020 turėtumėm gauti visus.

Užbaigiant temas apie Boxerius (nors čia galima ir neužbaigt, nes tema bus baigta kad bent vienas atsiras Lietuvoje), galima padaryt kelias įžvalgas:

1. Ilgai dar visi taršys šitą pirkimą, nes lyginant su juo laivai ir Sisu tikrai katino ašaros. Daug bus straipsnių, komentarų ir kitko.

2. Reikėjo pirkt Patrias  - čia mano nuomonė, kurios nepakeis išsigalvoti argumentai.

3. Tikėkim, kad mum vokiečiai dėl boxerių pigiai atidavė artilėriją - mažiau skaudės ta kaina.

4. Tikėkimės, kad izraeliniai bokštai bu geriau šarvuoti, nei rašoma jų gamintojų tinklalapiuose ir mūsų šarvuočiai nebus "popieriniais stogais".

5. Jei 2017 pristatys bent vieną - reiškia vokiečiai labai mus myli ir mes turim per šventes gerti į jų sveikatą.

6. Visos teisybės niekada nesužinosim.

Taip kad kol kas tiek apie boxerius - dabar laukim ir žiūrėkim kaip suksis malūnas ir kas tikš į šalis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą