2016 m. sausio 11 d., pirmadienis

Šventos karvės

Kur karvės? Indijoj? tos tikrai šventos. O gal pietų Amerikoj? nes ten viena jau pas karvių dievą - žinos kaip per kelią lakstyt. Bet ne, have no fear. Mes apie ginklų šventąsias karves, kurios veisiasi internete, bare prie bonkelės, žvejyboj, medžioklėj, šaudyklos ir visur, kur renkasi ginklų žinovai ir netgi ekspertai (ekspertas nuo žinovo skiriasi tuo, kad tikras ekspertas visur vaikšto su fleasiniu džemperiu ir ant peties priklijuotu dykumos spalvos Vyčiu).

(už paveiksliuką ačiū http://www.akfiles.com/forums/showthread.php?t=107437)

Pasiremsime visų pirma Youtubės išmintimi iš patikimų kanalų. Senokai gana pasirodė toks Forgotten weapons klipukas:

Remiantis konvencine išmintimi internete, AR15 (aka M16 arba M4 pusiau automtinė versija) turėjo užsikirsti dar iki balos, prancūziškas MAS49/56 po pirmo šūvio pasiduoti išskleidęs baltą vėliavą, o M1A (M14 pusiu automatinė versija) turėjo net nepajaust purvo ir pasiprašyt išpurvinamas dar. Gavosi kažkiek kitaip - MAS pasiterliodamas veikė 80 proc. M1A vos vos išbezdėjo pora šūvių ir galiausiai buvo miręs, o AR15 demonstravo 90 proc. veikimą. Kažkai nebesusidėjo interneto išmintis ir realybė - bet nieko nepadarysi, kai purvas užkiša šautuvą internetas nepadės.

Testai tesėsi toliau, kadangi gerų žiūrėtojų parama leido kanalo žmonėms nusipirkti M1 Garand  - pagrindinį JAV ginklą antrojo pasaulinio karo ir korėjo metais, ankstesnę M14 versiją, kurios negailą būtų merkti į purvą. Pagal internetą ginklas labai patikimas. Ir ne tik interneto išmintis tai sako - Korėjos kare atlikus kareivių apklausas ir ištyrus duomenis M1 ir BAR buvo patikimiausii šaulių ginklai šaltame Korėjos klimate. 

Testas atrodė taip (atkreipkite dėmesį, kad purvas jau nebe šiaip purvas o ypatinga bjaurastis - žvyras ir vanduo, turbūt nelabai yra bjauresnio dalyko besitrinantiem paviršiams).

Pirmas bandymas - 0 šūvių, šautuvas iš karto numirė. Antras - vienas šūvis šiaip taip. Skylė po taikikliu pati ta vieta rinktis purvui, ten patekus kam nors viskas krenta tiesiai į gaiduko mechanizmą ir viskas. Norint prikelti iš numirusių reikalingas pilnas išrinkimas ir išplovimas.

Po to aišku į tą patį purvyną krito AK47 pusiau automatinė versija. Čia jau viskas turėjo būti aišku - AK tepamas purvu, žvyru blizginamas, dulkėm konservuojamas ir su surūdijusiais patronais šaudo geriau nei kokiais netikeliškais kapitalistiškais šoviniais.


Ir koks rezultatas - šautuvas vos vos gyvas - žvyras spynai sukėlė tiek trinties, kad dujų jėgos nebeužteko jai pakankamai greit atidaryti, o spyruoklei - uždaryti. Iš visko gavosi klebantis neautomatinis šautuvas. Veikė, bet vos vos. Interneto išmintis kažkaip vėl nelabai atitiko realybę. Be to šautuvas buvo su įjungtu saugikliu, taigi su uždaryta išpjova šone - be to būtų tikrai pasikartojusi M1 Garand situacija - staigi mirtis.

Bet to neužteko - toliau atejo eilė AR15. Testinis AR15 net ne koks nors karinės specifikacijos - apatinis receiveris plastikinis, o ne aliuminis. Ir kaip viskas atrodė:


Kas gavosi? kad AR15 patikimiausias šautuvas purvyne. Ir tam yra paprasta priežastis - purvo į jį neprilenda, nes nėra visur skylių per kurias galėtų kažkas patekti į vidų. Galima net gi padaryti išvadas pagal punktus, kaip rimtame tyrime:

  1. AR15, M16, M4 ir visi kiti ginklai iš tos serijos yra ptikimi ir tai įrodyta per karus, testus, mokymus, bandymus ir visa kita. Jei ginklas kirtosi pirmoje savo versijoje dėl prastų apmokymų, šovinių, pakeitimų konstrukcijoje tai nereiškia, kad per 40 metų nieks neišsprendė tų problemų. 
  2. Jeigu senais laikais šautuvai atrodė nuostabūs (M1, M14) nereiškia, kad jie tokie yra ir dabar. Tinkama priežiūra, gerai apmokyti kareiviai ir kokybiški šoviniai reiškia daug ką, bet tai negali kompensuoti esminių konstrukcinių sprendimų.
  3. AK 47 nėra toks neužkertamas kaip visi sako. Jis perneša daug nevalymo, dulkių, sniego ir kitko, bet rupus purvas užmuša jį kaip ir kitus ginklus, kurie prisileidžia to purvo vidun. Mechanikos dėsnių nepakeis net ir sovietiniai mechanizmai su energijos pertekliais ir baisiniais tarpais. 
  4. Netikėkit viskuo ką sako internete, prie bonkelės, šaudykloj ar žveyboj.  
 Aišku čia viskas purvo klausimas, ne kitokių probleminių salygų, bet jei kartais kariausit apkasuose purve iki ausų (nes visiem gi gali pasitaikyti) negriebkit automatiškai AK47 jei bus kitų pasirinkmų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą