2016 m. spalio 30 d., sekmadienis

Aktyvių veiksmų gairės (Service Pack 1)

Karybinėje literatūroje pasirodė naujausia naujiena "Ką turime žinoti apie pasipriešinimą: aktyvių veiksmų gairės", išleista Krašto apsaugos ministerijos.

(www.kam.lt nuotrauka)

Aišku dar viena naujiena, kad pasirašytas susitarimas dėl NASAMS priešlėktuvinių raketų sistemų pirkimo. Beje, spauda kažkaip nemini, bet rakėtos ten amerikietiškos, kaip ir radaras (pagrindiniai komponentai). Čia tiem, kurie mėgsta aiškinti, kaip mum reik ginkluotis tik Europietiška kokybe, nes amerikiečiai tik visokią lievatą gamina. Žinau, kad nedaug tokių puspročių pasitaiko, bet just in case.

Taigi grįžtam prie aktyvių veiksmų gairių. Ar tai reali nauda ar tik knyga skirta pasidrąsinimui? Panašiau iš tikro į pirmą variantą, nors ta nauda ten nevisai universali. Jaučiasi, kad autorių ne vienas, ir autorių pasirengimas ne viename lygmenyje. Kai kurios temos panagrinėtos plačiai, vos ne kaip iš kariuomenės vadovėlių, kitos prabėgtos tik vos vos, kai ko iš viso nėra, nors reikėtų. Bet kokiu atvėju, gal tai kokie vatnikai ir pavadintų ginklų žvanginimu, bet kartais viena mintis, ar vienas gabaliukas informacijos, pasilikęs galvoje gali labai praversti.

Nors ir džiaugiuosi, kad šis leidinys iš viso pasirodė, manau, kad reikia atsižvelgti į spragas ir kažkiek papildyti - paleisti "Service Pack", kad informacija būtu pilnesnė, ir kitas leidinys būtų geresnis ir mano nuomone naudingesnis.

Taigi užmeskim akį ir paanaizuokim.

Įžanginis žodis - galima ramiai praleisti

Lietuva prieš šiuolaikinio karinio konflikto gresmę - galima praleisti, tik užmetant akį į tai, kad aiškiai parašyta, kad priešas - Rusija. Akivaizdu, aišku, bet vistiek turėkim omeny - prireiks vėliau.

Dalyvavimas ginkluotoje šalies gynyboje - čia jau šiek tiek daugiau naudos - aprašyti būdai prisidėti prie pasipriešinimo ar ginkluotai, ar neginkluotai ir daugiau mažiau nurodyta kas per būdai.

 Keista, kad po paaiškinimo, kokiais būdais prisidėti prie kovos, einama iš karto prie technikos atpažinimo. Nepasigedot nieko? O kaip atrodo pats priešas? Netjos jis gi ant meškos su pafaika, kalašnikovu ir vėliava su dvigalviu ereliu. O atrodys kažkaip panašiai:


Sakysit "Taigi visokių tiek uniformų Rusijoj, ką čia apie visus rašysi". Būkim realistai - niekas ten nekariaus metų metais, kad reiktų rezervistus su "fufaikėm" gaudyti, užteks ir tų su Judaškino gražiom žaliom uniformom.  Tikrai reikėjo aprašyt bent jau patį realiausią variantą kad jau duodami patraimai aktyviem veiksmam prieš Rusiją.
Tai aprašyti būtinai reikia ir dėl to, kad be atpažinimo ženklų naujos rusiškos uniformos beveik nesiskiria nuo lietuvišku iš bet kokio normalaus atstumo - tamsiai žalios, tokie pat šalmai aptraukti medžiaga, suvarstomi batai.

Galima kažkiek atskirti pagal detales:

  • Nepažįstami, ar nematyti skiriameiji ženklai (kuriuos reiktų įsidėmėti juos bent jau asociatyviai, kad galėtumėte pasakyt savo pasipriešinimo vienetui, ar sutiktom draugiškom pajėgom)
  • Uniforma atrodo labiau žalia, negu maskuojamos spalvos.
  • Nematytos išvaizdos ginklai - išvis reik išmokt, kaip atrodo kalašnikovas, tai lengviausiai atpažįstamas skiriamasis bruožas.
  • Kelių apsaugos ir akinių dėklas ant šalmo dažnai dūdavo juodos spalvos (bent jau per paskutinius "išstojimu").
  • Šviesios spalvos šautuvų diržai. 
  • Ant šalmų nėra komunikacijos įrangos, naktinio matymo prietaisų ir kitų dalykų.  
  • Žieminės kailinės kepurės (esant mūšio tikimybei jas pakeičia šalmai, bet žiemos metu vistiek jos išlys.
 Kodėl apie tai nieko neparašė profesionalai? Gal neatrodė, kad reikalinga.

Įdomi dalis dėl agresoriaus šarvuotos technikos atpažinimo. Matosi, kad imta iš kariuomenės instrukcijų todėl techninė dalis eina iš dalies be paaiškinimo ir informacijos suprantamai eiliniam piliečiui.

Bet pradėkim gal nuo to, kad priešas naudos šarvuotą techniką, bet ne vien ją. Reik kažkiek suprasti ir atskirti, kur juda priešo technika, o kur savi. Bet kokiu atveju į bet kokį karinės technikos technikos judėjimą reik atkreipti dėmesį ir pranešti draugiškom pajegom, jei yra poreikis ar agalimybe. NATO supras, kur savi kur ne. Bet kokiu atvėju, kaip atskirti tą techniką?

Karinė technika retai kada juda atskirais vienetais, dažniausiai judama kolonimis.

Jeigu pamatote kolonoje bet ką, kas atrodo kaip peraugęs kvadratinis visureigis:

Tai tikrai ne Lietuviai, ir greičiausiai ne NATO. Aišku jei pamatot kokį Uazą iškart viskas aišku, bet kažin kiek jų bus pirmoje kolonoje.

Toliau - jei pamatot sunkvežimį atsikišusiu kapotu:

NATO tokių irgi naudoja, bet mažai, kaip Lietuvos kariuomenėje. Pas rusus jų pilna, o ir atskirti lengva. Visi kiti naujesni kamazai - jau standartinės "dėžė su būda" išvaizdos. Vienas dalykas, skiriantis Rusijos kariuomenę - dideli sunkvežimiai karių pervežimui - kai NATO daugiau naudoja lengvesnius ir kompaktiškesnius sunkvežimius tam reikalui (aišku naudojami šarvuočiai, bet tai ne šimto procentų taisyklė, juo labiau karo, o ne kokios operacijos metu). Rusijoje Ural ir Kamaz yra gerokai didesni už NATO ir Lietuvos Unimogus.

Dabar kas yra sunkvežimis ir kas yra ne? Kvailas klausimas atrodo, bet visgi sunkvežimis yra arba su bortiniu kėbulu (kaip Uralas aukščiau), arba su būda (populiariusias variantas).


Į visas kitas mašinas reiktų atkreipti dėmesį ir, jei reikės ar bus galimybė, apie jas informuoti ar paminėti atskirai. Kodėl? Nes veiksmų gairės nepaminėjo vieno iš šlykščiausių ginklų:


Taigi sunkvežimis, kame bėda? Bėda tame, kad čia BM21 Grad salvinė raketinė sistema. Apdengta tentu atrodo visai neįtartinai - sunkvežimis kažką vežą, gal kokį generatorių ar amuniciją.

Arba:
Atrodytu kariuomenės "Kamazas" veža gal kokius vamzdžius, kai iš tikro 9A52-4 Tornado veža stambaus kalibro ir ilgo nuotolio salvines raketas. Taip pat didelė tikimybė, kad ant jų bus tentas.

Taigi bendri įdentifikavimo bruožai "Agresoriaus" karinei technikai, į kuriuos reik atsižvelgti ir apie kuriuos informuoti:
  • Jei tai ne sunkvėžimis (neturi akivaizdaus bortinio kūzavo ar maždaug kabimos dydžio tentinės būdos).
  • Tempią ką nors - pvz. pabūklą, radarą, bet kokį krovinį - priekabose dažniausiai nieks konservų netampo, velkami dažniausiai reikalingi stambūs kariniai kroviniai ar įrengimai. Atkreipkit dėmesį, kad viskas įskaitant pabūklus gali būti uždengiama tentais.
  • Daugiau negu 3 ašys arba ašys, išdestytos vienodais tarpais per visą ilgį, kaip nuotraukoje Kad ir ant šios raketos užmetus brezentą iškart nepasakysi ar čia sunkvežimis ar ne, bet ratai išduoda, kad kažkas netaip.
  • Antenos ir kitokia armatūra, išdėstyta ant sunkvežimio, ar jo būdos. Iš to galima atskirti štabų sunkvežimius ar komandines mašinas. Bet koks sunkvežimis, kuris turi ne tentu aptrauktą, o metalinę "būdą" ir nepažymėtas raudonu kryžium visada bus pirmas taikinys saviems kariams, nes tai galimai vadavietę, ryšių postas ar panašus daiktas.
  • Lydimas šarvuotos technikos net ir užimtoje teritorijoje - tušonkės nelydės šarvuočiai, radarus, artileriją ar raketines sistemas - ko gero. 
  • Atrodo šarvuotas - langai mažesni nei turėtų būti, priekyje užblokuotos radiatoriaus grotelės, taip pat jei turi kokios ginkluotės, pvz kulkosvaidį ant kabinos stogo arba priešlėktuvinį pabūklą kebule.
Taigi tokie patarimai būtų atskirti ne šarvuotą, bet vistiek pavojingą techniką.

Šarvuotos technikos atpažinimas aprašytas gairėse, bet vistiek nepadarytas suprantamu.pvz. parašyta kad yra kreipiantysis ir varomasis vikšrų ratukai, ir net parodyti paveikliukę,bet kuo jie skiriasi neparašyta, o ir iš paveikliuko nesuprasi. Ir paaiškint tai kažkaip populiariai yra sunku, tai kažin ar ta informacija reikalinga.


Daugiau viskas su šarvuotos technikos atpažinimu gana aišku. Paprasčiau sakant bet kas, kas su vikšrais tikrai veža ne sausainius ir į tai atkreipkit dėmesį ir pagal aprašytą sistemą turėkit omenyje kur kokie bruožai.

Galite ir čia pažiūrėt paveikslėlius - gal kas liks
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Russian_Ground_Forces

 O šiaip nueikite į kokį kariuomenės renginį ir gyvai apžiūrėtikte techniką - atsiminsite kaip kas atrodo.


Taigi kol kas tiek papildymo - toliau eisime kitą kartą ir panagrinėsime, ką toliau rašo gairės. Ir tikrai galite galvoti, ką čia koks fotelio generolas rašo - ministerija parašė, jie žino geriau. Galite galvoti, bet vistiek jau iki čia perskaitėt ko gero...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą