2015 m. gruodžio 9 d., trečiadienis

Boxo apžvalga

Vyksta internete kova. Lūžta ietys į analitikų kepenis, atsimuša vėzdai į kietas makaules, kaip patys suprantate dėl šarvuočių. Šiaip iš tikro nepasakyčiau, kad labai smarkiai - kariuomenė tyli, komitetai tyli, bet kai katės miega, pelės žaidžia.



O mes galim apžvalgą padaryti geresnių momentų. Padarykim tai kaip rubriką kokiame nors portale su šauniomis antraštėmis. Taigi

Skiltis "Šarvuotas bortas", naujausi straipsniai (nuorodos iš Delfi - nevirškinat - nespauskit)

A. Navys. „Bokseris“ prieš sveiką protą (AKA - Nafik mum jie išvis)

Nepasakysi, kad nėra teisybės - Boxeriai brangūs (na nebent geras biznis dėl artilerijos iš tikro yra teisybė, tada, kaip ir sakiau viskas kinda ok). Ir Boxeriai, Patrios, Rosomakai ir kitokios džės ant ratų nėra pėstininkų kovos mašinos. Tai transporteriai, kartais su pagerinta ginkluote, kartais ne.

Paskui prasideda visokie ten pamastymai, kas mus gynė 1940 ir tt ir pan. Paeskaluojama vietinės pramonės tema - patys gaminsim, rinksim ir stuff. Tarkim taip  - straipsni Pro Patria, Pro Stryker Contra Boxer.

V. Saldžiūnas. Kam naudingas sąmyšis dėl šarvuočių? Atsakymas A. Naviui Skaitykite daugiau: http://www.delfi.lt/news/ringas/lit/v-saldziunas-kam-naudingas-samysis-del-sarvuociu-atsakymas-a-naviui.d?id=69770854 (AKA - ką čia grybą tas Navys pjauna)

Vaidotas kaip visada - lupa 155 mm fugasais - informacijos debesys, gražios metaforos, palginų apie ana galą. Skaityk ir norėk. Kaip visada mokomės iš karo Ukrainoje ir tt ir pan. Nu nebus pas mus Ukrainos - nei mūsų strateginė nei taktinė situacija ne ta. Na bet mano mintis apie hipotetinį Putino - NATO karą jau žinot iš senesnių rašymų prie šaulių.

Užtat naujas argumentas prieš Patrias - jie gi sukčiai ir papirko Kroatus ir Slovėnus "anot kai kurių šaltinių" t.y. Wikipedia. Papirko tai papirko - gal mūsų nepapirks, tuo labiau dar šiandien, antikorupcijos dieną. Kai kalbama šimtais milijonų Eurų tai net jei kažką ir papirks, vistiek sutaupysim. Raytheon irgi papirkinėja ką netingi, gal ir jų Javelinų nebepirkim?

Kaip ir sakiau - šarvai per ploni irgi paminėti. Kaip gi be to. Sakau gi, pirkim Achzaritus, jų šarvai tvirti, atlaikys rusų frogfutu ir aligatorių raketas. Čia aišku sutirštinimas lyrinis, bet tie Boxerio šarvai kaip policijos škodų diskinių stabdžių, ABS ir elektrinio vairo stiprintuvo kombinacija  - tiesiog neatremiamas argumentas.

Šiaip straipsni ilgas, bet nieko labai naujo. Tiesa bent jau yra teisybės, kad aptarnavimas ir gamyba Lietuvoje pervertinami. Straipsnis Pro Boxer (kaip visada) Conta Patria, Conta Stryker

Skirtingai nei: 15 min reikalas:
Verslo atstovai: pirkdama šarvuočius Lietuva nesimoko iš žiaurių Ukrainos pamokų (AKA mum irgi reik babkių)

Čia savaitės ko gero labiausi idomus straipsnis savo teoriniais pamastymais. Prezumpcija ta, kad reik Lietuvoje kurti darbo vietas, kelti BVP, gamint ir prižiūrėt viską patiem. Ir aišku Ukraina - kad baisiau būtų.

"Gamintojai valdžios atstovų klausia, ar šie suvokia, jog šalis taip gali prarasti ne tik šimtus milijonų dabar, bet ir milijardus ateityje, o karo atveju techniką remontuoti ir modifikuoti vis tiek turėtų vietinės įmonės."
Šūda jie ten remontuos mano galva - nebus nei kur, nei kaip nei kada. Karas iš karto bus visur tai nebus kada ramiai tupėt užfronteje ir varžtelius sukiot. Koks gi civilis darbininkas eis i darbą sproginėjant bomboms remontuot pašauto šarvuočio? Drasus, patriotiškas, bet kiek tokių bus? Kokio kiekio mes galim tikėtis?

Toliau giriama mūsų pramonė, ir taip - viskas ten ok, kokybė gera. Bet kai giriamasi, kad va mažom partijom gaminam tą ir aną, kažkodėl keistokai paminėtos "pravodkės" VOLVO. Sakytum nėra didesnio high teko. teisybė ta, kad gaminam komponentus pagal specifikacijas, kuriuos kiti deda į savo techniką. Detalė NASAI tai ne gatavas palydovas. Užsieniečiai neperka pas mus nieko, ko negali pasigamint patys - pas mus tiesiog pigiau. Nesakau kad mes blogesni. Mes pigesni, ką pripažysta ir autoriai

"Turime absoliučiai naujausią technologiją, kurios negali pasiūlyti nei vienas šarvuočių tiekėjas." Oho, įmonės su 14 darbuotojų turi technlogijas, kurių neturi net General Dynamics. Tokiu atveju jai jų ir nereikia.

"Lietuva turi išsireikalauti sau naudingų sąlygų, nes kas moka pinigus, tas užsakinėja ir muziką. Jei to neįvyks, joks gamintojas savo iniciatyva čia gamyklų nekurs.“ O kai musu šviežiai sukurtos technologijos pradės knist protą, kas garantijas prisiims? Gamintojas, kad sutiko jas montuoti. Tada jis norės jas pratestuoti, tai šarvuočių lauksim iki 2020. Dėl 100 šarvuočių rimtos kompanijos pakeitimų nedarys, nebent dar labiau užlaužtos kainos sąskaita.

Mano nuomonė apie vietinio verslo įtraukimą tokia - surinkinėti naujus galime, jei gamintojas apmoka gamyklą. Bet jokių nesertifikuotų, neišbandytų tikrame mūšyje, neperėjusių ugnies, vendens ir varinių triūbų komponentų nekišt. O priežiūra taikos ir YPAČ karo atveju turi būti grynai kariuomenės, o ne civilių reikalas. Nes paskui bus kad šarvuočiai servise kai "Priešas prie vartų". Straipsnis Pro šarvuočius, Pro pelną, Contra Boxerius (gal - iš jų Lietuvai mažiausiai pelno).

Ir paskutinis straipnis kuris šiandien mane pradžiugino

E. Vosylius. Kovinė mašina nėra autobusas. Pulkininko nuomonė. (AKA Sveikas protas)

Čia tiesiog paskaitykite nes parašyta visa tiesa, kas yra karinės technikos priežiūra ir ką tai reiškia iš tikro.

"Ir dar retorinis klausimas: jeigu pėstininkų kovos mašinų įsigijimo sutartyje būtų numatyta, jog tam tikri remonto (ar kitokie gamybos) darbai būtų atliekami Lietuvoje ir konkurso tvarka būtų identifikuotos įmonės, ar Krašto apsaugos ministerijoje jau yra galvojama apie teisinės bazės sukūrimą, kuri suteiktų valstybei įgaliojimus įpareigoti privataus sektoriaus įmones užtikrinti, kad reikalingi remontiniai ar gamybos pajėgumai „neišsibėgiotų“ paskelbus karo padėtį? Retorinis klausimas, į kurį turi atsakyti ir įstatymų leidėjai ir potencialūs gamintojai."

Pulkininkas žino ką šneka. 

Tai vat toks apžvalginis reikalas - kaip matote visi tampo kaldrą į skirtingas puses, konkursas nejuda, arba juda tik mes nematom.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą