2016 m. kovo 14 d., pirmadienis

Twang-Bang

Kaip tik per dieną dvi karinės naujienos - pradėtas procesas, kad šauktinius gražinti su visam ir taip stiprinti mūsų karines galias ir gal ta proga Rūkloje kareivis pykštelėjo savo bendradarbiui (radijas sakė, kad ten profesionalai ne šauktiniai buvo, nors kas ten žino) į koją per ginklinės šūdarankystės priepuolį.



Informacija apie įvykį tokia gana siaura - sargyboje karys tikrino ar ginklas neužtaisytas (ar tai ištaisinėjo užtaisyta) ir netyčia pyštelėjo kolegai į koją. Pagalbą suteikė, ligoninėn pridavė, tėvus informavo.

Visų pirma tikiuosi visi dar prisimenat kokios yra saugaus elgėsio su ginklais taisyklės:

  1.  Kiekvienas ginklas yra užtaisytas, kol neįsitikinai priešingai.
  2. Neatsuk vamzdžio į nieką, ko nenori sunaikinti.
  3. Pirštas ne ant nuleistuko kol nepasiruošei šauti.
  4. Žinok savo taikinį, kas už jo, kas prieš jį.
Čia jau kaip Lietuvos himno pirmą stulpelį (arba kaip "tėve mūsų" kas poteriaut mėgėjai) reik žinot kiekvienam, kas bet kokius ginklus čiupinėja, pradedant tikrais, baigiant pnaumatiniais ir visokiais žaisliniais airsoftiniais. Tikiuosi, kad visi taisykles žinot, ir neprisidarysit sau sarmatos šaudykloje, medžioklėje, kariuomenėje ar, neduok sviete, kare.

Apie tai kas nutiko Rūkloje vistiek nieko daugiau nesužinosim. Budėtojai ginkluoti dažniausiai pistoletais, jei sėdi poste (šautuvas ten pernelyg nepatogus, o gal tvarka tokia). Kareivis paprasčiausiai prisimakalavo savo kolegos kryptimi.

Ne kartą girdėjot visi apie šaudančią lazdą ir panašiai, bet tiesa yra ta, kad bet kurioje sistemoje su dideliu ginklų kiekiu galimi nesamoningi šūviai. Jei pakankamai daug laiko praleisite su ginklais, ir jums toks paklius. Shit happens, ir visi daro klaidas. Esmė yra tame, kad pažeidus tris iš 4 elgėsio su ginklais taisyklių, antroji padės išvengt didelės bėdos. Dėl šios priežasties tie, kurie mojuoja ginklais per kitus žmones geriausiu atveju yra megėjai, blogiausiu atveju - pavojingi durniai. Bet kokiu atveju - venkit jų bet kokia kaina.

Galvojate - taigi nieko nebuvo, nieks nemirė, iš spaudos atrodo kad menkniekis. Bet čia laimės dalykas, nes ginklai ne žaislai kaip ir mirtinas arterinis nukraujavimas yra ne įsipjovimas skutantis barzdą (arba kojas (political correcctnes), nes buvau apkaltintas moterų diskriminavimu).
Kokios pasekmės bus. Turbūt jokių akivaizdžių, nors gal peršovėją atleis.

Faktas, kad už tokius dalykus reiktų nubaust kažkaip. Nes nu taikos metu neturėtumėm šaudyt vieni kitų tiesiog šiaip sau, nes rankos kreivos. Jeigu būtų koks vargšas savanoris-šauktinis, tai reiktų jam išduot visai tarnybai kažką tokio:

http://www.woodcaliber.com/m1911a1.html

Priminimui - klasikinės šūdarankystės pavyzdys, jau tapęs klasika



Ir negalvokite, kad čia tik mulkių civilių, tokių kaip ir aš pats, problema. Remiantis šiuo straipsniu
nuo operacijų Irake pradžios iki 2011 m. (straipsnio rašymo metas) dėl šūdarankystės (angliškai tai vadinama "negligent discharge") žuvo daugiau kaip 90 amerikiečių karių ir dar neaišku kiek buvo sužeista.

Trumpai tariant - linkiu peršautam kareiviui gerai pasveikti, o tam, kuriam buvo šūdarankystės priepuolis, džiaugtis, kad tik taip baigėsi ir priimt bausmę kaip vyrui. 


O tai kaip su šauktiniais? O tai ką, tikėjotės kad tik 5 metam? Naivu. Taigi turim ruoštis, Si vis pacem para bellum, uniformų yra, batų yra, kareivinėse lovų yra, "irklų" sandėliuose irgi užteks. Matysim kaip čia viskas toliau išsivystys jei koks nors karas nekils per artimiausius 3 metus (tfu tfu tfu, stuk stuk stuk į medį) - patriotinis furoras ko gero praeis, vėl prasidės visokios studijos dėl studijų, medicinos maklios, emigracija, pradingimai ir kiti niekai.

Reiktų tvarkyt tai kaip šalyse su normalia tradicija šio reikalo. Pabaigei mokyklą, kaip tik šaukiamas amžius, "CAPT", atitarnavai ir tada jau laisvas, eik mokykis, ar dirbk ar dar ką. Be jokių ten mokslų, darbų, loterijų ir kitokių nesamonių. Paprastas biznis. Jei tai bus visiškai neišvengiama - nieks ir nevengs. Kol bus lygių ir lygesnių vėl sulauksim 2003, kai tarnavimas kariuomenėje buvo sarmatos reikalas (neaiškinkit, kad nebuvo, kokio velnio universitetai turėjo po 10 grupių vadybininkų ir 11 grupių statybos inžinierių). 

Tiek tad šia tema - čia kaip su Boxeriais - laukim ir žiūrėkim kas bus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą