2016 m. kovo 23 d., trečiadienis

Šautuvai grįžo

O niekur jie ir dingę nebuvo.

Taigi vėl kalbam apie gynybą. Taip, nes pult mes nieko neisruošiam, esam taiką mylinti tauta. Bet taiką mylėt be šautuvo po ranka yra tiesiog nepadoru, ir aš čia be sarkazmo.

Taigi kariuomenė ir toliau tęs Hekler Koch G-36 šturmo šautuvų pirkimą.


Buvo nusprendusi nebepirkti, nes vokiečiams pradėjo dinginėti taiklumas ("šaudom šaudom, o kaip nekliūna taip nekliūna"). Taigi tada pabandė kariuomenės ekspertai (išbandė jau priimtus į kariuomenė ginklus po 5 metų naudojimo....) ir pamatė kad irgi kažkas netaip. Taigi pirkimai buvo sustabdyti.

Rašiau jau apie tai senovėjė
http://amatvictoria.blogspot.lt/2015/08/lietuvos-kariuomenes-ginklai.html

Tai vat po to laiko, bet irgi senai, pernai metais, vokiečių gynybos ministrė pasakė, kad šutuvui ateities Bundesvėre nebėra. Žaliųjų partija tada subūrė komisiją, apklausė 200 kareivių, kurie pareiškė kad šautuvai geri ir šaudo taikliai ("kaip tik šaunu  - iškart nugriūna, žaltys").

Plačiau čia http://www.dw.com/en/heckler-and-koch-vindicated-in-g36-accuracy-row-but-lobbying-concerns-linger/a-18781312

Kaip ir sakiau nieko labai naujo (nelabai ir sekiau tą temą), bet idomu kad komisija panagrinėjo tik kareivių nuomonę, nes nuginčyti vokiečių instituto darytų testų dar nelabai pavyko. Klausimai kareiviams irgi tokie so so "Ar jūs buvote pavojuje ar net sužeistas dėl šautuvo per mažo taiklumo?". Neklausė nieks, ar kiek šovėt tiek ir nušovėt, ir keli pabėgo nes nepataikėt.

Esmė tokia, kad vokiečiai kaip ir vėl mąsto apie tolimesnį G36 naudojimą. Ta pačia proga ir Lietuva perka juos toliau:
http://www.kam.lt/lt/naujienos_874/aktualijos_875/lietuvos_kariuomene_planuoja_testi_automatiniu_ginklu_g-36_isigijima.html

Aišku Lietuvos kariuomenės situacija kiek kitokia - 5,56 mm. šturmo šautuvų vis dar nėra pakankamai, todėl reikia persiginkluoti ir sumesti "Irklus" į sandelį kartą ir su visam.

Tik tie argumentai ir informacija miglota klasikiniu būdu "ginklas G-36 savo technines charakteristikas keičia tik tada, kai naudojamas ne kaip šaulio ginklas, o kaip ugnies paramos ginklas, t.y. lengvasis kulkosvaidis". Bet nieks nerašo kiek tas "panaudojimas kaip kulkosvaidžio" yra - 2 dėtuvės non stop, 3, o gal 10. Kariuomenei, kuri ruošiasi kariauti gynybinį karą taiklumas automatine ugnimi ar perkaitusiu ginklu nėra nereikšmingas ir neįmanomas dalykas - neaišku kada ir kiek kokiam atkirstam junginiui teks laikytis, o tada nebus kada nei perdaug taikytis, nei šautuvo aušint.


Neaišku kiek tiesos paveikliuke iš vokiečių spaudos, sumažinkim deviacijas perpus, bet šturmo šautuvui ir 25 cm sklaida į abi puses 200 m. atstumu, kad ir prie 50 laipsnių (ne 30 kaip parašyta) jau yra perdidelė - JAV standartas yra 4 MOA paprastam pėstininkų šautuvui, taigi iš 200 m. šūviai turėtų tilpti į maždaug 20 cm skersmens apskritimą (jei blogai suskaičiavau - galit pataisyt). Vistiek žymiai mažiau negu net ir perpus sumažinti vokiečių spaudos duomenys (įvedam, taip sakant, žurnalistų patikimumo koeficientą).



Dar keli įdomūs punktai iš to meto spaudos.

Bundesvėras buvo pradėjęs pirkti (arba bent jau ruošėsi) Hekler Koch MG-5 universaliuosius kulkosvaidžius. Ir beperkant irgi išlindo problemos su taiklumu (nors dar neaišku, tik žmonės ten šneka visokie) visgi pirkimas atidėtas, ginklai tvarkomi.

http://www.dw.com/en/the-bundeswehrs-latest-heckler-koch-problem/a-18696848

Ir, aišku, tame pat straipsnyje, kuriame "išteisinamas" G-36, rašoma apie Hekler Koch visokias niekšybes ir draugystę su Vokietijos valdžia - valstybinis ginklų testavimo centras buvo pačioje gamykloje, kažkoks neperdaug švarus ginklų pradavimas Meksikai su valdžios žinia įvyko, krata kurią surengė teisėsauga gamykloje, viena kita neaiški dotacija partijos nariams.

Iškart prisimenu Boxerių pirkimą, kai ekspertai su taktiniais treningais dėjo į šuns dienas Patria, nes ta pakliuvo už kyšius ir kaip galima pirkt iš jų.
O taip, mes perkam tik iš firmų kurios baltos kaip sniegas, tik tas sniegas pasirodo yra šunparkyje pavasarį, ir krūvelės jau kyšo. Tai aišku parodo nedaug, bet tikrai nereiktų galvoti, kad mes perkam viską tik iš "gerų" firmų, nes tokių nelabai ir yra - Raytheon, iš kurios Lietuva perka plačiai žinomas "Javelin" prieštankines sistemas, nešvariem darbam prirašyt neužtektų nuo afrikinio kiaulių maro nusprogusio šerno skūros (6 šriftu ant abiejų pusių), ir ką? Negi nebepirksim?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą