2016 m. balandžio 4 d., pirmadienis

Apie paprastus žmones

Taip apie tuos pačius.
Ir dabar galvojate visi kad jau visai prasidės baltos šnekos. Gal, o gal ir nebūtinai, matysim. Kol armėnai kariauja su azerbaidženiečiais (ar pastebėjot kaip minimaliai tas karas matomas spaudoje dėl to, kad nėra aišku kurią pusę reik palaikyti todėl nieks vistiek neskaitys) mes galime šiek tiek pakalbėti apie konsepcijas ir etiketes, su kuriom susiduriam kasdien.

(paveikslėlio čia nebus, nes per paiešką pagal "paprastas žmogus" keliom kalbom tai arba Drąsius arba Ron Swanson, pirmo matyti jūs nenorit, o antras netinka nes išgalvotas)

Kodėl kalbame apie paprastą žmogų, kaip kokie politikai prieš rinkimus. Ogi todėl, kad kažkada senokai kilo diskusija šia tema ir jeigu neparašysiu, paskui parašys koks www.paprastasžmogus.lt ir sakys, kad jie pirmi sugalvojo.

Taigi esmė visos demagogijos - reik baigt naudoti "paprastą žmogų" kaip kažkokį pasityčiojimą iš savęs ir kitų bet ir kartu baigt būti paprastiem. Toliau bus paaiškinimai, tingintiems - galite neskaityti.

Ar paprastas žmogus yra pasityčiojimas? Gerai pagalvokit. Kiek kartų sąkėt apie save "Aš paprastas žmogus" aiškindamiesi dėl dabartinei apsišvietusiai visuomenei (arba hipsteriam, čia kam kaip patinka) nepriimtino elgėsio. Nuėjot į "Valentinas vienas", pasigaminot maisto pagal gaspadinė.lt receptą, paklausėt "Naujųjų pupyčių", užsitamsinot savo mašinai galinius langus - kai kas nors paklausė kodėl - atsakėt "Ai aš tai paprastas žmogus". Net jei ir ne dėl to ėjot, bet tiesiog čia atsakymas toks, nereikalaujantis paaiškinimo.

Trys dalykai, kurių pasirinkimas dažnai tampa nurašomas kažkieno paprastumui yra interneto portalai, skaitomos knygos ir televizijos laidos. Visose šiose sferose, kai nusiperkam, paskaitom ir pažiūrim kažką dažnai pasakom kad mes paprasti žmonės ir mum visai įdomu ir smagu ir juokinga ir liūdna ar kaip reikia taip ir sakom.

Su knygom viskas paprasta - ten jau iš karto nurodoma kas kam skirta ir aiškiai diversifikuojama - knygos, taikomos į numatomą "paprastą žmogų" būna su akcija, prašytos rašytojo, kurį visi skaito ir žino, turi gražius viršelius.
Jei skirtos "paprastai moteriai" ten būna meilės, romantikos, detektyvo ir, daugumoje, paprasčiausios pornografijos. Jei skirtos "paprastam vyrui" būna apie karą arba armija su daug smurto, visokių ten ištasytų žarnokų ir visokių ala banditų gyvenimo realybių.
Dar aišku yra neginčijamų autoritetų veikalai, skirti "paprastam pensininkui". Dažnai pigesni ir apie politiką.
Čia buvo vienas iš mano ankstyvesių susidūrimų su "paprasto žmogaus" panaudojimu aiškinantis. "Kodėl jūs skaitot tą įstorinę knygą, tengi ten visiškas briedas"
"Tu kai žinai tai tau gal ir nesamonės, o paprastam žmogui tai svarbu kad būtų įdomu ir paprastai..."

Televizijos laidos skirtos "paprastiem žmonėm" orientuojamos į dar paprastesnę paprasto žmogaus kategoriją - žmogų kuriam viskas dzin ir jis nesivargina su skaitymais, kuriam patinka nerealistiški realybės šou, šokių ir dainų projektai, 1996 m. "Prajuokink manę" stiliaus juokai ir panašūs dalykai.

Internetas visgi yra mažiausiai "paprastožmogiškas reikalas" nes nenori neskaityk ir nežiūrėk. Pasirinkimų milijardai. Visgi tinklai paprastiems žmonėms užmesti portaluose  - nesamoningų antraščių, apynuogių mergų (tfu kas per seksizmas - "apynuogių asmenų") "asociatyviomis nuotraukomis" ir visu kitų ką jūs puikiai žinot.

Va tarkim portaliniam paprastam žmogui skirtas straipsnio pavyzdys:
http://www.delfi.lt/news/ringas/abroad/issifruoti-rusija-mokslo-istorija-kaip-smegenu-plovimas-lomonosovas-kalasnikovas-ir-kiti-melai.d?id=69979672
Nuorodos nedarau, kad nespaustumėt.

Va ištrauka pavyzdinio paprastam žmogui skirto teksto:
"O dabar šiek tiek šokiruojančios tiesos, nesileidžiant į technines detales. Tuo metu, kai M. Kalašnikovas perkeliamas į Iževską, kažkodėl iš Sovietų Sąjungos valdomos Rytų Vokietijos perkeliami apie 500 vokiečių inžinerių, technikų, mokslininkų. Ir (oi, sutapimas) kartu perkeliamas ir H. Šmaiseris su savo konstruktorių biuru, taip pat ir tokiais žymiais, turinčiais ilgametę patirtį inžineriais kaip V. Gruneris ir K. Hornas (sukūrusiais kulkosvaidį M42, turintį tokį pat spynos užrakinimo mechanizmą, kaip ir AK-47). H. Šmaiseris dar karo metu sukuria StG-44, kuris 1943 m. Staliningrado mūšių metu patenka į sovietų rankas. Šie beviltiškainesėkmingai bando jį nukopijuoti. Ne todėl, kad nemoka kopijuoti, bet todėl, kad neturi technologijos, leidžiančios jį gaminti serijiniu būdu. Atvežti Šmaiseris su komanda StG-44 spynos užraktą perdaro į senesnio tipo M42 ir sukuria „naują ginklą“. Ir dizainas, ir mechanizmai, tiek AK-47, tiek ir minėtų vokiškų – panašūs kaip iš akies traukti. Nieko originalaus Šmaiseriui, Gruneriui ir Hornui. Tačiau Komunistų partijos išugdytam valstiečiui – nepasiekiami kaip Mėnulis (čia toks posakis)."

Be juoko pasiėmes pieštuką žymėjau nesamones pagaliukai ant lapo. O čia tik viena lastelė viso teksto. Vat paskaito žmogus ir galvoja - kaip paprasta ir aišku, aš paprastas, čia paprasta, kalašnikovas yra kažkos mitinis M42 kulkovaidis pagamintas rusams vokiečių. Easy as that.

Kur viskas veda. Ogi prie to, kad "paprasti žmonės" atrodo taip.

http://wumo.com/wumo

Tiksliau atrodo tų pačių paprastų žmonių akyse ir akyse tų, kurie juos renkasi kaip marketingo subjektą.

Kaip visgi nebūti tipiniu paprastu žmogumi:
  1. Turėkit nuomonę visais klausimai. Ar gera ar bloga ji visada geriau nei jokios. 
  2. Negalvokite kad kažkas už jus gudresnis nes vartoja sudėtingus žodžius - žodynai internete visiem atviri, tikros žinios reikalauja darbo. 
  3. Negalvokit kad interneto ekspertai visada žino už jus geriau - kol nepragyvena vien iš savo ekspertizių jie tiesiog megėjai.
  4. Gerbkite savo darbą jei jis jums sekasi ir patinka - profesionalus šaltkalvis yra šimtą kart vertesnis pasauliui nei koks nors neaiškus rašytojas ar blogeris (kost) net jei tam šaltkalviui taip ir neatrodo.
  5. Jei jau iš darbo nieko gero bet negalit pakeist vertinkit savo kuriamą pridėtinę vertę kitiems.
  6.  Jei skaitot kvailas knygas, žiūrit kvailus filmus ar televiziją, pagalvokit kam jūs tai darot - jei tiesiog neturit kas veikti ar norit pasižiūrėt į nevykelius ar pailsint smegenis - taip sakykit kai kas klaus. Nesakykit kad dėl to jog jūs paprasti.
  7. Netikėkit niekuo, ką naujienų portaluose rašo paprasti žmonės, nebent ten apačioje įdėtas diskleimeris, kad "redakcijos nuomonė nebūtinai sutampa su autoriaus" nes kitaip viską rašė patys žurnalistai.
  8. Nepirkit, neskaitykit, ir nežiūrėkit nieko kas reklamuojama, kaip prekė paprastam žmogui - jum to nereikia. 
  9. Skaitykit knygas ir žiūrėkit filmus originalo kalba jei tik tai įmanoma. 
  10. Jei klaus ar jūs paprastas žmogus - atsakykit "Taip, o tu?"
Negalvokit kad aš čia rašau nes laužių kokį tai internetinį intelektualą. Ne - aš žiūriu "Farus" ir "Moonshiners", skaitau "Delfi" ir "Daily Mail" taigi laikau save paprastu žmogum.

Visas  šis rašinys turi dvi paskirtis:

Pirmiausia reik visiem baigti naudot paprastą žmogų kaip pavadinimą kažkokiam prastesniam žmogui. Jiem yra kiti pavadinimai. Paprastas žmogus yra primestas įvaizdis ir neprisimeskim jo sau dėl to, kad mum patinka ne vien giluminės įžvalgos, sušiai ir grupės apie kurias nieks nežino. Būkim paprasti garbingai.





Antra paskirtis yra ta kad tolimesniuose savo rašymuose stengsiuosi įdėti pastraipą "Paprasto žmogaus nuomonė". Ten, žinokit, bus viskas priešingai nei ką rašau čia, ir kalbės tas paprastas žmogus kurį įsivaizdavote iki šiol, atspindėsiantis nykesnio pasaulio žvilgsnį į mano pasitymus apie MOA, šarvuočius, neperšaunamas liemenes ir ginklavimosi politiką.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą