2019 m. sausio 25 d., penktadienis

"Disidentų kaina"

Manau supratot, kad vėl aš nesiūlau parduot Bogušio ir Sadūnaitės - pasilikim juos Lietuvoje. Aš vėl apie tai kaip Skaisgirių klanas, tikiuosi, kad jau nebe už valstybės pinigus daro iš mūsų istorijos tokia pornografiją, kad net ir Tinto Brasas jos nebežiūrėtų.
Kažkaip tikėjausi, kad po partizanų eisim iškart prie Sąjūdžio, bet matyt dar biški baisu pošlint dalykus, kuriuos atsimena didžioji dalis gyventojų. Taigi pasirinktas toks tarpinis variantas - serialas apie disidentus, kurie gana mažai žinomi, nelabai kam įdomūs, ir kas svarbiausia - buvo senai.

Taigi ką turime pirmoje įvadinėje serijoje?


Deja vis dar turime tą patį jų prakeiktą ir nusibodusį droną, skraidantį virš miško - ar čiasi biras, ar kaimas Lietuvos - geriausiai jį simbolizuoja vaizdas iš oro žiūrint miškan. 

Taigi iškart užduodamas tonas - po 7 metu iš gulago paleidžia kokį tai kunigą. Iškart aišku, kad kunigas bus Teofiliaus Matulionio, Svarinsko ir visų kitų kalintų kunigų mixas. Neaišku iš tikro, kada kunigą uždarė, bet faktas kad prie gyvo Stalino ko gero nebūt paleidę, taigi darom prezumpciją, kad ne anksčiau 1953 metų. Sargai su GAZ 69 (nu kaip tik pirmi gamybos metai būtų  - gerai aprūpinti).

Nu ir aišku prasideda neraukimas, kaip atrodyt Lietuva galėjo atrodyt pokario metais- ne tik, kad vagonai ir lokomotyvai minimum 2000 metų gamybos, tai dar ir stoty geltona linija pažymėta, kur nestovėt. Bet vistiek reikėjo filmuot.

Paskelbiama tiksli data - 1956. Iškart geriau.

Kunigėlį su tuo pačiu gaziku susirenka kokia tai vietinė milicija, ar kitokia "skrebatūra" (neskiriu aš tų jų uniformų). Fone matome renovuota kaimo lankytojų centrą su kondicionierium ant sienos - gražiai gyventi neuždrausi.

Pristatomas kunigėlis, kuris yra vyskupas, 83 metų amžiaus - bet kokio gyvybingumo, kaip tokių metų plius po 7 metų gulage. Nu pasakė Nojui iš "produkšiono" sugalvot gimimo datą, tai tas ir sugalvojo. Tiksliau nesugalvojo, o pasiėmė iš vikipedijos pagal Teofilių Matulionį. C'mon.

Ir dar tas vėl filmavimas belekur - stribynas pageltusiai popieriais apklijuotas, visas nušiures ubagan, vėliau matysis kad iš lauko - 1970 kaimo krautuvė, ar kažkokios kareivinė tokio pat senumo.
 Jei dabar viskas nutriušę, tai nereiškia, kad buvo nutriušę taip pat ir prieš 60 metų, bet čia jau beveik beprasmiška minėt. 

Toliau - klasikinis laiko užmušinėjimas priminimais - bet gi tik pirma serija, nėra ką prisimint. Nesvarbu - reikia, reiškia reikia. 

Vėl klasikinis gerojo KGBisto motyvas - visur jo pilna šiais laikai, nes gi visada turi būt vienas geras, kur įdeda kunigui slaptų fotkių ir nusižudo. Nebanalu, kad bent pasikaria, o ne nusišauna.

Ogi Lietuvos kaime tą krautuvę, kurioje sėdi milicija, apšaudo kažkoks vaikas su PPŠ 41 - taupo šovinius ir šaudo pavieniais. Milicininkas irgi atsišaudo pavieniais - too bad, kad jo PPS 43 neturi tokios opcijos. Nu nieko - po kurio laiko kompiuteriai pagerina šaudymo spartą, paįvairindami ją toks vaizdas, kad ZB 26 kulkosvaidžio garsais.Vienas "mentas" atsišaudo, o jo vadas šika plytom labai jau netikroviškai. 

Ryte nieko naujo - telefonas neveikia, gal tegu pabando parašyt ką nors su rašymo mašinėlė iš 1989 - ot tas Nojus iš "prop departmento", visai nebesistengia. 

Toliau - bla bla, grasinimai pistoletu (neatlaužtu gaiduku obviosly, nes saugumas - pirmiausia). Vyskupas pareina į savo parapiją, bažnyčia tokia daili visai, po ES remonto.

Tuo tarpu vaikai vagia medį prie upės - bičiukas kerta uosį su buku kirviu iš "Senukų" ir niekada medžio nekirtusia maniera. Nu galiausia nukerta ir paskui graužia lašinius, kol vidurį dienos nepraeina bičas su šautuvu - nes nu kodėl gi ne, tikrai tuo metu partizanai dienom slampinėjo pakrūmėm. 

Vėl dronas užskridimą daro  - tas pats kraštovaizdis vėl - ar Sibiras ar nelabai. Vyskupas važiuoja pas pašautą ligonį, akivaizdų, kad tą patį kur pašovė milicija prieš 10 minučių. 

Ir vėl grįžta Markulis  - Erelis. Jau kaip tas nusibodęs buvo, bet vėl jis čia. Važiuos jis dusinti visokių "banditų" vyskupo kaime. Ir liepė viską sutvarkyt TYLIAI. 

Veiksmas keliasi į Rumšiškes, kur niekas nepasikeitė nuo nepriklausomybės kovų. Sklepe tik vaikiškos rogutės 1980 metų atsirado. Nu ir pasirodo ten kaime 1956 metais trys bičiukai slapstosi nuo armijos su planu bėgt į Švedija. Oo, cunning plan, o ko tiesiai ne į kokią Ameriką?

"Mentai" gi tuo tarpu dviese pėškom išeina ieškot banditų. Gazikas gal neužsivedė, o kviestis saugumą ar kariuomenę kažkaip ne lygis. Bičiukai sklepe aišku paskutine šviesą užsigesina tik kai jau milicininkas duris klebina, nes kaip gi kitaip filmuot tamsoj. 

Po to jau kitų minėta epic vieta, kai vaikai krykšdami atbėga namo pasigirt kaip partizaną matė. ir kaip tyč kai milicija namie. Nu vat išmoks ateitį, kad nereik triukšmaut.
Faini tokie kerzai pas tuos besislapstančius bičiukus - ne tik, kad guminiais padais ir suvarstomi, bet ir šiaip nauji, neseniai iš Armijai ir Civiliams pirkti. Tokius Lietuvoj gal tik Lukša - Daumantas ir jo komanda tebuvo matę tais laikais, bet ai, liepė Nojui iš "prop departmento" paimt "kariškus batus 45 dydžio" tas ir paėmė, kam čia sukt galvą. 

Prie upelio milicija su babyte ir bičiuku ieško partizano pėdsakų labiausiai ištryptame sniego plote, kokį tik galėjo rast. Ryškiai būta ne vieno ir ne dviejų dublių. Gerai, kad partizanas stypso už medžio visą tą laiką. Milicininkas visiškai už nieką nušauna bobutę. 1956 metais. Stipru, net ne koks KGBistas, o tiesiog vietinis kaimo mentas. Gi sakė, kad viską reik padaryt TYLIAI, nu bet sakė taigi ne jam. Tada aišku jį iš 3 metrų nušauna partizanas. Kitą palieka gyvą, kad negadint šovinių, ir leidžia jam kurį laiką blaškytis po krūmus, kad užtempt laiką iki finalines Jazzu dainos.

Taip sakant sovietinis pokaris dar niekada neatrodė toks paprastas, aiškus, simple, stupid ir easy, kaip šitame seriale - nepatiko nušovei, nenušovė - pabėgai į švediją. Vaidyba vėl gi nėra ką labai vertint. Jeigu savanorių kaina buvo juokinga, partizanų kaina buvo gėdinga, tai disidentų kaina nusimato tiesiog liūdna. 

Spėjimai iki kitų serijų parodymo:

1. Partizanas yra Jonas iš "Partizanų kainos" iš Žemaičio - Vytauto tapęs Kraujeliu - Seubūnu.
2. Vyskupą nužudys Markulis - Erelis su užnuodytu švirkštu;
3. Bičiukas Kostas ir mergaitė Dalia liks iki galo ir keliaus toliau;
4. Kas nors važinės po kaimą su Volgą naujesne kaip 1970 metai;
5. Katalikų bažnyčios kronikų rūsyje bus ne tik ženklai "exit" bet ir nauja elektros instaliacija. 

Užteks tam kartui.


Paprasto žmogaus nuomonė (Bonus Content)

"Ką tu čia man aiškini, kad kažkas ne taip, viskas čia yra žiauriai istoriškai teisinga, nes man mama sakė, kad viska tikrai taip arba bent jau panašiai ir buvo. O mano mama žiauria sena yra, jinai 1996 metai VU pabaigė, tai tu isivaizduok....gerai...

                                                                    Nojus, "Senior Asistant, Prop department"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą