2015 m. lapkričio 9 d., pirmadienis

Stryker is In

Netikėjau, dievaž, netikėjau, kad JAV pasiūlys pirkt Strykerius. Galvojau tiek jau to, neeskaluos Pabaltijo reikalų ir išsiaiškins su Putinu Sirijoje, bombindami vieni kitų draugelius (arba draugų draugus ar ba šiaip tuos kur ne prie chebros).

Bet ne, visgi General Dynamics pateikė pasiulymą - o ko neteikt, jiem gi irgi pinigai nemaišo.


Tai vat dabar įdomiausias reikalas kaip čia tuos Strykerius labiau į šuns dienas išdėti reiks už tai atsakingiems arba šiaip nusiteikusiems, kad visuomenė į juos kreiva akim žiurėtų. Nes vistiek MES PIRKSIM BOXERIUS. Bet reik sugalvot kaip čia konkurentus pravyt.

Rūškano veido Matonis jau rašo ta tema http://www.lrytas.lt/komentarai/sarvuociu-konkurso-galimas-cempionas-nebe-kate-maise.htm

"Ant vienos svarstyklių lėkštės – moderniausios technologijos „Boxer“, realiai atitinkantis visus PKM keliamus reikalavimus ir, kas svarbu, saugumo iššūkius, bei Vokietijos vyriausybės parama – jau lengvatinėmis sąlygomis įsigytas savaeigių haubicų „PzH-2000“ batalionas, dalinis PKM projekto išlaidų padengimas, prijungiant lietuvišką užsakymą prie jau gaminamų Vokietijos ir Nyderlandų užsakymų (kokybės kontrolė, sertifikavimas ir projekto priežiūra nieko nekainuotų, o tai keliolika milijonų eurų).
Ant kitos svarstyklių lėkštės – 30 metų senumo koncepcijos, nors modernizuotas šarvuotis, kurio pirminė paskirtis – ne pėstininkų kovinė mašina, o karių transportavimas ir palaikymas mažo kalibro ginklų ugnimi.
Dabar „Stryker“ modernizuojamas, atnaujinama jo šarvinė apsauga, variklis, važiuoklė, jam pritaikomas bokštelis su 30 mm. pabūklu. Ant tos pačios lėkštės – didžiausios pasaulyje karinės galybės, stipriausios NATO sąjungininkės politinė parama, kuri bus garantuota, JAV Kongresui palaiminus šį pirkinį."

Rašo beveik Suvorovo stilium (kurio neskaičiau, jis mano asmeninis Pasternakas - "Neskaičiau, bet smerkiu").
"Realiai atitinkanty visus PKM keliamus reikalavimus ir saugumo iššukius" tie - reikalavimai dabar jau gilioj migloj, keisti kelis kartus. Strykeris su papildoma šarvuote turbut tas pats velnias kaip ir Boxeris, o papildoma šarvuotė jau amerikiečių atidirbta.
"Dalinis PKM projekto išlaidų padengimas, prijungiant lietuvišką užsakymą prie jau gaminamų Vokietijos ir Nyderlandų užsakymų" - koks dar projektas? Mes perkam techniką, o ne vykdom kažkokį jos developinimo projektą. Pardavėjo reikalas padevelopint, prasertifikuot, pratestuot ir parduot su garantija. Viskas įeina į kainą, ir čia veikiau trūkumas nei privalumas - dar vis vykdomi vokiečių ir olandų užsakymai, o jų tai technika vistiek, jiem savų kareivių kailis arčiau kūno. Taip kad laukti gali tekt. Kaip ir minėjau - ne veltui tų boxeriu dabar reik tik tiem, kurie į juos primerkė marias pinigų. 

Artilerija papigiam - taip čia tikrai gerai. Neaišku koks pastalinis sandėris, bet realiai čia didžiausias Boxerio pliusas.

"Ant kitos svarstyklių lėkštės – 30 metų senumo koncepcijos, nors modernizuotas šarvuotis". Atkreipkit dėmesį - konsepcijos, o ne konstrukcijos. Nes visi tankai yra 1917 m konsepcijos. Boxerio programa prasidėjo 1998, Strykerio - 1999, kas kaltas kad amerikiečiai gudresni buvo ir pradėjo nuo gatavo produkto ir taip išlošė pora matų ankstesni priėmimą į kariuomenę (ir turbūt belenkiek baksų R&D).

"kurio pirminė paskirtis – ne pėstininkų kovinė mašina". Kaip ir Boxerio. Vokiečiai turi tikrų pėstininkų kovos mašinų (vikšrai, riebūs šarvai, patrankos, raketos etc.), Olandai ala PKM Boxerių neplanuoja, pirks švediškus CV90. Reikėjo jiem transporterio, transporterį ir kūrė.

"Generolas leitenantas Vytautas Jonas Žukas nesyk viešai įvardijo kriterijus, kurie turi lemti PKM pasirinkimą. Anot jo, turi lemti trys kriterijai – šarvo apsauga, ugnies galia ir pristatymo kariuomenei terminai. Vienas iš pasiūlymų, vokiškasis, mažiausiai dviem kriterijais smarkiai lenkia amerikietiškąjį. Kariuomenės vadas taip pat yra viešai įvertinęs, kad pagal karinius kriterijus, vokiečių siūlomas „Boxer“ visiškai atitinka kariuomenės reikalavimus. Kokia bus ministro pozicija"

Boxeris integruotu šarvu lenkia, bet kokios tos kitos 2? Manau, kad General Dynamics dantų krapštukam, šikpopieriui ir  nemokamom psichologo konsultacijom išleidžia kiek Kraus-Mafei visom savo darbuotojų algom (GD dirba 99500 žmonių, Kraus-Mafei apie 3000) taigi susisuktų greičiau jei norėtų, pas juos ir backlogo tokio nėra. Ginkluotė? 30 mm prieš 30 mm.

"Pvz. „Boxer“ gamintojai ne tik atgabeno savo technikos pavyzdį į Lietuvą, išbandė jį Ruklos ir Pabradės poligonuose, bet ir surengė industrijos dieną, atvirą visoms bendradarbiauti pageidaujančioms įmonėms. Tuo metu vilniečiai gerą pusdienį galėjo gyvai pamatyti šį šarvuotį Vilniaus centre."

Va čia tai realiai yra bulšito pavyzdys aukščiausiam lygi. Kai JAV kareiviai su Strykeriais Lietuvoje pratybose dalyvavo, per visą Lietuvą važiavo, kiekvienam kaime stojo ir po šarvuočius visus vedžiojo ir taip bent kelis kartus turbūt autorius atostogose buvo. 

Tai vat. Reiktų tuos boxerius nupirkt, o tai vėl mūsų artilerija atsiras pas rumunus kaip 1940 metais. Vokietis juokų nesupranta, greit gali arklius apsukt. Žinant kokiu greičiu tas malūnas sukasi, jeigu sukirs bent su vienais rankom iki naujų metų, tai bus labai spartu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą