2015 m. lapkričio 30 d., pirmadienis

Apie problemas dvigubu dugnu

Dvigubas dugnas čia lyg ir lenkia prie alaus bačkų, tai jau galvojat bus eilinė porcija demagogijos kaip iš kokio biergardeno. Bet ne. Šį kartą apie šaulių sąjungą, Oleką, Junkerį ir ginklus.
Ir negalvokit kad čia planas kaip šaulių sajungai nuverst ES valdžią. Nereikia taip sakant nusivažiuot į klampynes.

Ir net ne apie tai, kad Šauliai vėl mus moko, jog jei lakstysime kažkokioje mistinėje karo zonoje be dokumentų gausime kulką į kaktą. "Būsime sunaikinti" kaip sako niūrusis majoras.
http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/karo-zona/sauliu-patarimai-784-539112
Galit nuorodos ir nespausti - nepasakyčiau, kad daug praktinių patarimų nes kaip jau minėjau - negryš 1919-1921 metai, ir jei karas bus, jis bus visur. Nebus progu lyst po spygliuota viela į niekieno žemę ir ten tykot kokio patrulio. Bet aš ne apie tai.

Senai galvojau parašyt savo nuomonę apie šaulių prašymus leisti jiem laikyti namuose "B ir C kategorijų pusiau automatinius ginklus ir šaudmenis"

Idėja iš tikro savotiška - ala jei jau (arba pagal šaulius - kai jau) Maskvos caro tankai žlegės musų gatvėmis, šauliai galės pasičiupti šautuvus ir suguoti jam smūgį ten kur skauda (tiesiai į pautus).
Idėja iš tikro verta pasvarstymo ir būtų galima ją palaikyti, kadangi aš pats esu įsitikinęs, kad ginkluota visuomenė yra laisva ir mandagi visuomenė ir jei pas mus būtų tiek ginklų kaip JAV ar bent Suomijoje, teroristai nešaudytų europiečių kaip tupinčių ančių, visokie Bekinčio lygio degradai nepjautų močiučių kaip avių ir Igariokas su 30 šovinių nebūtų sukėlęs panikos Vilniuje.

Jau išvis atėjo tokie laikai, kad net JAV policija moko gintis patiem

Bet kokiu atveju. Su šaulių sąjunga visas tas klausimas turi du dugnus - viena akivaizdų, kitą tokį spėjamą. Pirmas yra tas, kad jie prašo to, kas nėra draudžiama ir dabar.

Kiekvienas neteistas ir atitinkantis nepriekaištingos reputacijos ir sveikatos standartą gali įsigyti ginkla arba savigynai, arba sportui. Yra eilė salygų, bet jos nera neįgyvendinamos.

Savigynai faktiškai galima įsigyti trumpuosius šaunamuosius arba lygiavamzdžius ginklus, sportui - viską kas nėra išskirtinai kariuomenės reikalai, full auto n stuff. Šaulių kaulijami pusiau automatiniai šautuvai puikiai patenka po sportu. Kas jiem draudžia į sajungos įstatus įsitraukt šaudymo sporto veiklą (kuri ir taip jau ten yra ko gero) išsidalint krūva pažymėjimų ir nusipirkt tuos šautuvus. Nereiktų nei naujų įstatymų nei nieko. Turėtų šautuvus, savo poligone galėtų šaudyt ir ruoštis karui.

Bet gi atims ginklus per karą. Aha. Rusija arba dar kokia antimaterija puola, visur chaosas, o policija su kariuomene laksto su sarašu po apšaudomus miestus iš žmonių ginklus rankioja. Kad tik nebe.....

Bet vat galima paspekuliuot, kad yra tas antras dugnas po viskuo. Nes, kad šauliai ima savigynai ir sportui ginklus čia žinomas dalykas ir viskas čia ir gražu ir gerai. Koks tolkas iš neginkluoto šaulio?

Antras dugnas gali būti tame, kad sąjunga nori, kad jiem šiek tiek girneles pakeltų ir įvestų kokia nors naują kategorija ala "ginklas karo veiklai vykdyti". O tada jau galima daug ką sugalvoti. Galima ir patiems ginklų laikymo kontrolę vykdyti, galima patiem ir visokias medicinas susitvarkyt pagreitintu būdu. Ko gero galiausiai ir už šautuvus kaip nors per kitą galą gali sumokėti biudžetas.

Va šitas dugnas jau nelabai toks. Bet pasikartosiu čia tik mano spėjimas - visa tai gali būti totalus bulšitas ką aš čia rašinėju.

Esmė tame, kad ginklai neuždrausti mum visiem, ir šauliams ir paprastiems žmonėms ir visiems turėtų būti tos pačios tvarkos.
Jei vieno kaimyno šautuvų seifą kartą per metus tikrina rajono policija ir kartą per 5 metus jis turi nueit kryžiaus kelia medicinines pažymas renkant jei nori tik šaudyti lekštes ar medžioti ar turėti pistoletą savigynai, kito kaimyno seifo neturėtų tikrinti Albertas iš rinktinės, su kuriuo jie kartu žvėjoja. Kitaip sakant - šaulio statusas neturėtų būti palengvintas kelias prie šautuvo namuose - sąjungai gal nuo to ir geriau, nauji nariai ir tt, bet nesikurkim naujų lūžių Lietuvos ginkluotoje visuomenėje, mums geriau kai ji vieninga.Tai, kaip aš rašau apie šaulių sąjungą nereiškia kad aš esu prieš jų teises į ginklą, tiesiog civiliniame gyvenime (už poligono ribų) mes visi turėtumėte būti lygus prieš įstatymą.

Ypač dabar kai Junkeris siūlo uždraust nafik visus pusiau automatinius ginklus žmonems ir mūsų fainasis krašto apsaugo ministras jam pritaria:
http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/juozas-olekas-pritaria-ek-siulymui-grieztinti-ginklu-isigijima-seime-nerimo-balsai-56-548089

Nesinori nueit per toli į lankas, bet teroristai automatinius kalašnikovus perka ne parduotuvėse ar turguje ant Tauro kalno. Reiktų susitvarkyt su juodaja rinka o ne uždraust teroristam neaktualų legalų ginlų įsigijimą.
Kuris paskutinis teroristas ginkla legaliai pirko? Ar tik ne A.B. Breivikas. Kiek jam popierų tvarkymas viskam truko? 2 ar 3 metus jei neklystu. Tikrai Junkeris su Oleku mano, kad visokie Miolenbeko berneliai tiek laiko turi? Oleko mintis, kad tik ex kareiviai turės ginlus ir viskas bus ok išvis neverta komentaro, nes jei krašto apsaugos ministras tiki, kad nuginklavęs dalį populiacijos vien todėl, kad jei netarnavo kariuomenėje jis rūpinasi krašto apsauga jam reiktų reality check. Pusiau automatinis ginklas - slidus apibrėžimas kurį galima lankstyti kaip nori. Tai gali būti ir AR-15, ir Walther PPK ir medžiotojo Aniceto MC-21 kuriuo jis antis pyškina.

Na tikėkimės, kad Junkerio ir Oleko planai nesuslys ir Lietuvos Respublikos ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas liks koks buvęs nes jis tikrai nėra prastas. Ir viskas gerai su šauliais - neheitinu aš čia jų, Jūs skaitytojai gi suprantat, kad juodoji analitika ir heitinimas ne tas pats.

2 komentarai:

  1. Dėl laisvos ir ginkluotos visuomenės pritariu besąlygiškai. Nepritariu tik dėl požiūrio į šaulius. Lietuvos šaulių sąjunga yra visuomeninė organizacija. Tai nėra pagrindas jos narius aprūpinti ginklais arba teikti kokias nors lengvatas juos įsigyjant arba gaunant leidimus. Taip šiuo metu ir nėra. Tačiau tai yra seimo išleistu įstatymu reglamentuojama organizacija, dalinai finansuojama iš valstybės biudžeto, kurios vadą ir eilę kitų vadovų skiria KAM ministras. KAM ministras tvirtina ir kai kuriuos kitus LŠS veiklą reglamentuojančius teisės aktus, vykdo dalinę LŠS veiklos kontrolę, ypač susijusią su kariniu parengimu ir dalyvavimu ginkluotoje gynyboje. Karo ar ypatingosios padėties atveju LŠS padaliniai tampa pavaldūs Lietuvos kariuomenei. LŠS yra vienintelė organizacija, turinti teisėtą pagrindą sudaryti sąlygas VISIEMS Lietuvos piliečiams organizuotai dalyvauti Tėvynės gynyboje. Šauliai tikrinami ir mokomi. Jie veikia savanoriškai ir neatlyginamai. Tai kodėl jie turi laužyti įstatymus, klastoti dokumentus ir neteisėtai apsimesti šaudymo sporto atstovais? Analogiška organizacija Kaitseliit Estijoje yra aprūpinama ir apginkluojama Estijos kariuomenės, ir namuose gali laikyti ne tik automatinius šaulio ginklus, bet, jeigu to reikia, ir kulkosvaidžius bei granatsvaidžius. Ginklų suteikimas šauliams nėra kokia nors privilegija, tai yra šaulių, kaip žmonių, savanoriškai ir neatlygintinai prisiimta atsakomybė ir pareiga ginklu ginti Lietuvos Respubliką. Skirtingai nuo kokio nors Petro, kuris su automatiniu šautuvu norėtų ginti savo BMW ir savo vyno kolekciją - tam Petrui kariško ginklo namie tikrai nereikia

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na vistiek pas mus Šauliai yra trečias vanduo nuo kisieliaus tiesiogine prasme. Estu Kaitseliit yra panašiau į mūsų KASP, kuris ir pas mus yra griežčiau reglamentuotas ir sutvarkytas nei šauliai - jų bent uniformos visos vienodos ir majorus jie ne patys ten pasiskiria (čia gal ir netiesa kad patys pasiskiria, bet kad šaulių majoram ir generolam tie patys šauliai pagarbos neatidavinėja pats mačiau ne kartą).Tai dabar gaunasi kad KASP, kurie yra beveik kariuomenė ginklų namie nereik, o šauliam, kurie toli gražu ne kariuomenė ginklus namuose jau reiktų išduot.
      Kaip ir sakiau - schema kad šauliam ginklus namie laikyt bus paprasčiau nei paprastam žmogui gal ir netiesa, čia jau reiktų paskaityt kas ten per įstatymo projektas. Bet kokiu atveju lygybe turi būt ir abejoju kad kas nors leis šauliam šautuvus ir šovinius laikyt kitaip ir paprasčiau nei paprastiem žmonėm, nes tai būtų accident waiting to happen.

      Panaikinti